Titelverdediger Chelsea al uitgeschakeld

Londense voetbalclub wint ruim van Nordsjælland, maar gaat niet door in de Champions League.

Rotterdam. Titelverdediger Chelsea is gisteravond al in de groepsfase van de Champions League uitgeschakeld. De club won op eigen veld van het Deense Nordsjælland (6-1), maar dat was niet genoeg om te overwinteren in het belangrijkste Europese voetbaltoernooi voor clubs. Directe concurrent Juventus plaatste zich voor de achtste finales, door een overwinning bij Shakhtar Donetsk (1-0). Vorig seizoen won Chelsea voor het eerst in de clubhistorie de Champions League.

Een andere verrassing is de plaatsing van het het Schotse Celtic. De club won thuis met 2-1 van Spartak Moskou. Doordat concurrent Benfica doelpuntloos gelijkspeelde tegen Barcelona, gaan de Schotten door.

Alle zestien clubs voor de achtste finales zijn nu bekend: FC Porto, Paris Saint-Germain, Schalke 04, Arsenal, AC Milan, Málaga, Borussia Dortmund, Real Madrid, Shakhtar Donetsk, Juventus, Bayern München, Valencia, FC Barcelona, Celtic, Manchester United en Galatasaray.

De loting voor de achtste finales is volgende week vrijdag. Door de uitschakeling van Ajax doen er geen Nederlandse clubs meer mee aan de meeste prestigieuze Europese clubcompetitie.

Ajax gaat wel door in de Europa League: omdat de Amsterdammers als derde zijn geëindigd in groep D van de Champions League, zal de club instromen in de tweede ronde van de Europa League. De loting is op donderdag 20 december.

Vanavond spelen FC Twente en PSV hun laatste groepsduel in de Europa League. Twente speelt thuis tegen het Zweedse Helsingborgs IF, PSV moet op bezoek bij het Italiaanse Napoli. Beide Nederlandse clubs zijn al uitgeschakeld. NRC