Tegenvoeters scharrelen rond op grote bol, net als wij

Holland Doc: Vivan las antipodas!Ned. 2, 22.55 - 00.45 uur

Wat is de mens? Een nietig wezentje, rondscharrelend op het oppervlak van een reusachtige bol. En nog niet eens de enige: de dieren zijn ook druk in de weer. Leven is een oppervlakteverschijnsel. Dat is de premisse van ¡Vivan las antipodas!, een prachtige en volstrekt originele documentaire van de Russische filmmaker Viktor Kossakovsky.

Hij wil het leven op vier locaties op het noordelijk halfrond laten zien, en tegelijkertijd dat van de tegenvoeters op vier locaties op het zuidelijk halfrond.

Vier geografische tegenpolen: Argentinië en China, Spanje en Nieuw-Zeeland, Hawaï en Botswana, Rusland en Chili. Het resultaat is een filmisch essay zonder enige uitleg of opsmuk, dat het vermogen heeft je kijk op de wereld te veranderen, al is het maar omdat de begrippen ‘onder’ en ‘boven’ in de loop van de film alle betekenis verliezen. Hoe hoog de torens van Shanghai ook zijn, per saldo is het leven van de stadsbewoners niet indrukwekkender dan dat van twee mannen die in een uithoek van Argentinië vergeefs tol heffen bij een brug.

Films die pretenderen het leven op aarde te vatten, lopen vaak uit op een ode aan het leven, of een waarschuwing tegen ecologische bedreigingen. Geen van beide is hier aan de orde. Het is al om niet, is Kossakovsky’s boodschap. In die zin is het een erg Russische film, en – naar mijn mening – een van de mooiste documentaires ooit gemaakt.