Syrische minister: chemische wapens gebruiken is zelfmoord

De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad.
De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad. Foto EPA / David Fernandez

De Verenigde Staten en Europa misbruiken de kwestie van chemische wapens die Syrië in bezit zou hebben om een eventuele militaire interventie in Syrië te rechtvaardigen. Dat heeft de Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal Mekdad vandaag gezegd in een interview met de Libanese tv-zender Al Manar TV. Hij waarschuwde dat een dergelijke interventie “catastrofaal” zou zijn.

Washington maakt zich grote zorgen dat het regime van de Syrische president Bashar Assad uit wanhoop zijn toevlucht neemt tot chemische wapens of dat het chemische wapenarsenaal in handen van militanten valt. Het Syrische leger zou volgens de VS al bouwstoffen voor sarin, een dodelijk zenuwgas, hebben geladen om op het Syrische volk te neer te laten, en de instructies van Assad afwachten. President Obama heeft gewaarschuwd dat het inzetten van chemische wapens door Syrië gevolgen zou hebben. Welke gevolgen dat zouden zijn, werd nog niet gespecificeerd.

Het regime wil niet bevestigen dat het chemische wapens in bezit heeft en houdt vol dat als dat wel het geval zou zijn, deze wapens nooit gebruikt zullen worden tegen de eigen bevolking. Mekdad zei dat het inzetten van chemische wapens tegen de bevolking zelfmoord zou zijn:

“We vrezen een complot door de Verenigde Staten en sommige Europese landen. Zij hebben mogelijk zelf zulke wapens aan terroristische organisaties in Syrië verschaft, om later te kunnen zeggen dat het Syrië zelf is dat deze wapens heeft gebruikt.”

NAVO’s Patriot-raketten in Turkije zijn ‘provocatie’

Mekdad sprak zich ook uit tegen het besluit van de NAVO om Patriot-raketten te stationeren bij de Turks-Syrische grens. Hij sprak van een provocatie. De raketten hebben volgens de onderminister ook geen enkele invloed op de vastberadenheid van de Syrische regering om de “terroristen” aan te pakken, aldus Mekdad. Hij verwees daarmee naar de rebellen die het regime van president Bashar Assad omver proberen te werpen.

Ankara heeft de NAVO gevraagd om de stationering van Patriot-raketten bij de grens met Syrië. De Duitse regering besloot donderdag op dat verzoek in te gaan. Turkije wil zijn grensgebied beter beschermen. Er zijn al meerdere keren vanuit Syrië afgeschoten granaten in Turkije terechtgekomen, maar vooral wordt gevreesd voor het enorme rakettenarsenaal van Syrië en de voorraad chemische wapens.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle benadrukte nog eens dat de inzet van Patriots defensief van aard is en niet gericht op de handhaving van een no-flyzone boven Syrië. “Niemand weet waartoe een dergelijk regime in staat is en dat is de reden dat we proactief optreden”, zei Westerwelle.