Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Staatssecretaris Co Verdaas stapt op wegens declaraties

Mark Rutte ontvangt Co Verdaas tijdens formatie. Foto ANP / Robin Utrecht

Staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken (PvdA) treedt af vanwege het onterecht declareren van een grote hoeveelheid autoritten toen hij provinciebestuurder in Gelderland was. Dat bevestigde hij zojuist op een persconferentie.

Twitter avatar fritswester frits wester BREKEND:staatssecretaris Co Verdaas (pvda) van Econ. Zaken maakt om 13.30 uur zijn aftreden bekend vanwege declaraties als Gedeputeerde #rtl

Verdaas was van 30 januari 2003 tot 30 november 2006 Tweede Kamerlid voor de PvdA. De afgelopen vijf jaar was hij gedeputeerde van Gelderland, belast met ruimtelijke ordening.

‘Verdaas declareerde als gedeputeerde honderden ritten’

De nu 46-jarige Verdaas woonde in Zwolle, maar moest in Gelderland gaan wonen toen hij daar in april 2007 provinciebestuurder werd. Volgens Gedeputeerde Staten kocht Verdaas kort na zijn aanstelling een pand in Nijmegen, waar hij op papier vanaf dat moment woonde. Maar volgens een Statenlid in Gelderland declareerde Verdaas tot medio 2011 honderden ritten tussen Arnhem en Zwolle, waar hij dus stiekem bleef wonen.

In drie jaar tijd zou hij 382 keer door een chauffeur met een dienstauto zijn opgehaald en even zo vele keren thuisgebracht. De ritjes van en naar Zwolle kostten zo’n 30.000 euro, schreef de Volkskrant eind november.

De Raad van State liet eind oktober weten zich te buigen over het declaratiegedrag van de gedeputeerden in de provincie Gelderland. Ook de reiskostendeclaraties van andere gedeputeerden worden door de raad onder de loep genomen.

Een kort filmpje dat ter gelegenheid van zijn eerste dag als staatssecretaris gemaakt werd:

Persconferentie: ‘met pijn in het hart’, maar ‘ik heb voorbeeldfunctie’

Even na half twee vanmiddag hield Verdaas een korte persconferentie. Hij zei daarin dat hij zich ‘nog eens grondig had verdiept’ in waar hij van beschuldigd werd en juridisch advies had ingewonnen. De conclusie was dat hij besloot om het bedrag dat met de declaraties gemoeid ging, terug te betalen.

“Ik heb geen zekerheid dat hiermee de discussie over deze periode ten einde komt. Mijn functie is een voorbeeldfunctie en mijn integriteit moet boven alle twijfel verheven zijn. [...] Met pijn in het hart heb ik besloten daarom terug te treden als staatssecretaris van Economische Zaken en mijn ontslag aangeboden aan HM de Koningin.”

De hele verklaring is hier terug te lezen.

PvdA-leider Samsom komt in de komende dagen met een opvolger.