Softwaremiljonair McAfee aangehouden in Guatemala

John McAfee is bedreven in het ontwerpen van computerprogramma’s om virussen en digitale indringers buiten te houden. Maar zelf ergens binnenglippen is niet zijn sterkste punt. Gisteren werd McAfee (67) samen met zijn vriendin in Guatemala gearresteerd. Volgens de autoriteiten was hij illegaal het land binnen gekomen vanuit Belize.

De Amerikaanse McAfee was op de vlucht en had politiek asiel aangevraagd in Guatemala. De politie in Belize wil hem ondervragen over zijn betrokkenheid bij de dood van Gregory Faull, een Amerikaanse buurman van McAfee die vorige maand werd doodgeschoten. De internetpionier, die miljoenen verdiende met gelijknamige anti-virussoftware, wordt erover verhoord omdat hij een conflict had met zijn buurman. Faull, een 52-jarige Amerikaan, klaagde over geluidsoverlast. De honden van McAfee zouden te hard blaffen. Vlak voordat Faull dood gevonden werd op Ambergis Caye, een Caraïbisch schiereiland voor de kust van Belize, waren de honden van McAfee vergiftigd. McAfee erkent dat zijn honden voor overlast zorgden. „Ik had meningsverschillen met al mijn buren over mijn honden. Ik had een meningsverschil met mijzelf over mijn honden. Ze zijn lawaaiig”, aldus McAfee tegen Reuters.

Volgens McAfee zijn de verdenkingen onzin. Hij beweert vervolgd te worden omdat hij weigert de zakken van lokale politici te spekken. De regeringspartij zou 2 miljoen dollar van hem verlangen. Ook gelooft McAfee dat hij vermoord wordt als hij uitgeleverd wordt aan Belize. De premier van het Midden-Amerikaanse land zegt dat McAfee bonkers – ofwel knettergek – is. Internationale persbureaus melden dat McAfee er in Belize een wilde en excentrieke levensstijl op nahoudt. Hij zou van jonge vrouwen en wapens houden. Geregeld werd hij gespot met pistolen aan zijn riem.

Via zijn blog (www.whoismcafee.com) houdt de miljonair de wereld op de hoogte. „Ik zit in de gevangenis in Guatemala. Vele malen beter dan de cel in Belize. Ik vroeg om een computer, die op magische wijze verscheen. De koffie is ook uitstekend”, liet hij zijn volgers vandaag weten.

McAfee weet dat het ongebruikelijk is om vanuit de gevangenis te bloggen. McAfee: „Dit is misschien grensverleggend. Laten we zien of het aanslaat.”

De autoriteiten in Guatemala willen McAfee uitzetten. De Amerikaans meldde vanacht dat een hogere rechter de zaak moet bekijken voordat een besluit genomen wordt.