Lange ochtendfiles, hinder op spoor en vertraagde vluchten door winterweer

Sneeuw en gladheid zorgen vanochtend in het hele land voor overlast op de weg en het spoor. De ochtendspits is bijzonder druk. In totaal stond er rond 08.00 uur ruim 550 kilometer file, terwijl dat normaal zo’n 230 kilometer is. De ANWB waarschuwt voor gladheid en in het noorden van het land rijden treinen in verband met de weersverwachting volgens een aangepaste dienstregeling.

Een automobilist baant zich een weg door de sneeuw op de A31 van Harlingen naar Leeuwarden. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Sneeuw en gladheid zorgen vanochtend in het hele land voor overlast op de weg en het spoor. De ochtendspits was bijzonder druk. Op het hoogtepunt stond er 588 kilometer file op de snelwegen. Even na tien uur stond er op de snelwegen nog tweehonderd kilometer file. De ANWB waarschuwt voor gladheid en in het noorden van het land rijden treinen in verband met de weersverwachting volgens een aangepaste dienstregeling. Dat duurt in ieder geval nog tot het middaguur.

Het noorden van het land had woensdagnacht met name last van sneeuw en harde wind. Donderdagochtend blijft het verkeer in het noorden last houden van de sneeuw. In de rest van het land zorgt met name de gladheid voor vertraging op de weg.

Het ijsvrij maken van gladde wegdelen door Rijkswaterstaat zorgt voor lange files. In totaal stond er rond 08.00 uur ruim 550 kilometer file, terwijl dat normaal zo’n 230 kilometer is. Ook waren veel spitsstroken gesloten door de winterse neerslag.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Veel spitsstroken in het noordwesten van het land blijven dicht vanwege de sneeuw. Er moet eerst geschoven worden

Op de A28 is uit voorzorg de maximaal toegestane snelheid verlaagd. De ANWB adviseert automobilisten meer afstand te nemen. Vooral bij Utrecht is het nu nog druk. Op de A2 stond om tien uur tussen Amsterdam en Utrecht nog negentien kilometer. Ook op de A2 en de A12 stonden nog lange files. De gladheid blijft nog de hele ochtend aanhouden, vreest een woordvoerder van de ANWB. Het duurt dan ook nog lange tijd voordat alle files zijn opgelost, laat de zegsvrouw weten.

Door de gladheid vonden een tiental ongelukken plaats. Voor zover bekend raakte daar niemand bij gewond en leidde het alleen tot blikschade.

Spoorproblemen vallen mee

Tussen Zwolle en Utrecht rijden donderdagochtend minder intercity’s. In de kop van Noord-Holland zet de NS sprinters in, in plaats van intercity’s. De NS hoopt zo de kans te verkleinen dat lokale verstoringen ook voor problemen zorgen in de rest van het land. Treinreizigers van en naar Noord-Nederland moeten mogelijk vaker overstappen. Deze reizigers wordt aangeraden voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Op luchthaven Schiphol moeten reizigers rekening houden met enige vertraging, laat een woordvoerder weten:

“Mensen moeten waarschijnlijk langer in het vliegtuig zitten wanneer deze van ijs wordt ontdaan. Dat is een standaardprocedure als het vriest, maar dit neemt wel meer tijd in beslag.”

Donderdagochtend was van annuleringen door het weer nog geen sprake op de luchthaven. In de loop van de avond en vrijdagochtend verwacht de zegsvrouw meer vertraagde en mogelijk geannuleerde vluchten als gevolg van het weer.