Slachtoffers Tristan van der V. krijgen toch inzicht in rapport

Belangstellenden houden in april dit jaar twee minuten stilte tijdens de herdenking van de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn.
Belangstellenden houden in april dit jaar twee minuten stilte tijdens de herdenking van de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Foto ANP / Robin Utrecht

De slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn krijgen nog voor het einde van het jaar inzage in een onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Dat beloofde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vandaag in het Kamerdebat over het schietincident in het winkelcentrum Ridderhof, vorig jaar in april, meldt persdienst Novum.

De advocaat van de slachtoffers en nabestaanden maakte vanochtend bekend een kort geding aan te spannen om inzicht te krijgen in het rapport. De slachtoffers en nabestaanden hebben alleen een samenvatting gekregen, maar willen alle informatie over hoe schutter Tristan van der V. een wapenvergunning heeft gekregen terwijl bekend was dat hij psychische problemen had.

Op vragen van VVD en PvdA zei Opstelten:

“De slachtoffers hebben absoluut het recht om te weten wat er is gebeurd. We hebben altijd maximale transparantie nagestreefd. Er is veel onderzocht en veel naar buiten gebracht. Er is niets om te verbergen.”

Wat Opstelten betreft is het kort geding van de baan nu hij heeft toegezegd het rapport openbaar te maken.

“Iedere gedachte dat er iets voor de slachtoffers wordt achtergehouden, moet worden weggenomen. En dat doe ik ook.”

Van der V. schoot in april 2011 in winkelcentrum de Ridderhof zes mensen dood waarna hij zichzelf van het leven beroofde.