Samsom komt in komende dagen met opvolger voor opstappende Verdaas

Persconferentie van de staatssecretaris van Economische Zaken, Co Verdaas die bekendmaakt af te treden ivm onduidelijkheid over zijn declaraties.
Persconferentie van de staatssecretaris van Economische Zaken, Co Verdaas die bekendmaakt af te treden ivm onduidelijkheid over zijn declaraties. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Er komt binnen enkele dagen een opvolger voor de vertrekkende PvdA-staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vanmiddag rond 14.00 uur in een reactie.

Verdaas maakte vandaag even na half twee bekend dat hij opstapt als staatssecretaris. Hij had die functie slechts een maand. Voor die tijd was hij vijf jaar lid van de Gedeputeerde Staten van Gelderland voor de PvdA.

Volgens Gedeputeerde Staten kocht Verdaas kort na zijn aanstelling een pand in Nijmegen, waar hij op papier vanaf dat moment woonde. Maar volgens een Statenlid in Gelderland declareerde Verdaas tot medio 2011 honderden ritten tussen Arnhem en Zwolle, waar hij dus stiekem bleef wonen.

Politiek redacteur van NRC Erik van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Samsom zegt dat declaraties Verdaas bekend waren, maar dat Verdaas er ‘nog eens naar heeft gekeken’. Bleek dus niet verdedigbaar.

‘Verdaas besloot zelf om op te stappen’

Samsom zei dat er inderdaad discussie was over ‘zijn feitelijke woonplaats’ en ‘de rechtmatigheid van zijn woon-werkverkeer’. De twee hebben ‘intensief’ met elkaar gesproken en Verdaas heeft zelf de conclusie getrokken dat zijn vertrek het beste zou zijn.

De PvdA-leider zei het ‘vooral treurig voor de heer Verdaas’ te vinden. Hij zei daarnaast dat het om ‘niet zo veel geld’ ging en noemde een bedrag van 800 euro. Volgens de Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber gaat het echter om 30.000 euro aan onterecht gedeclareerde ritten.

Begin november zei Verdaas nog dat de declaraties geen onderwerp van gesprek waren geweest bij de formatiegesprekken:

Voltallige Kamer wil debat, maar eerst een brief van de premier

De voltallige Kamer wil een debat over de kwestie, ook PvdA en VVD. Dat gebeurt op verzoek van Wilders. De bedoeling is dat dat vandaag nog gebeurt, maar eerst moet er ‘zo snel mogelijk’ tekst en uitleg komen van premier Rutte.

Update 15.29 uur: Het debat begint om 16.45 uur.