Salonen droomt en bruist

klassiekEsa-Pekka Salonen:Out of nowhere ***

Esa-Pekka Salonen begon naar verluidt met dirigeren opdat ten minste één iemand zijn composities zou uitvoeren. Als dirigent rees zijn ster. Hij was de langstzittende chef van het Los Angeles Philharmonic, een functie die hij in 2009 neerlegde om meer tijd aan compositie te besteden.

Salonen nam in LA afscheid met een Vioolconcert (2009), geschreven voor Leila Josefowicz en nu uitgebracht in een opname met het Finse Radio Symfonieorkest. Het Vioolconcert bestrijkt binnen een traditionele vierdelige opzet zeer verschillende sferen. Het nerveuze openingsdeel Mirage, een tour de force van de uitmuntende Josefowicz, komt tot rust in Pulse I, een dromerige maar dreigende idylle. Pulse II is een bruisend spektakelstuk, vol rock en Stravinsky, waarvoor Salonen een drumstel in zijn slagwerkgroep heeft opgenomen. Het slotadagio Adieu roept Berg in herinnering. Het andere werk op de cd, Nyx (2010) voor orkest, klinkt als een reusachtige coda bij het Vioolconcert: virtuoos en rijkgeschakeerd, maar zonder de dwingende stem van de solist als leidraad ook wat log.