Republikeinse Garde stelt demonstranten Kairo ultimatum

Militairen plaatsen barricades voor een tank om het gebied rondom het presidentieel paleis af te zetten. Foto AP / Hassan Ammar

De Republikeinse Garde heeft tegenstanders van Mohammed Morsi opgedragen voor vanmiddag 15.00 uur het gebied rondom het presidentiële paleis te verlaten. Vannacht werd daar flink gevochten met aanhangers van de president waarbij zeven mensen omkwamen.

De Morsi gezinden vertrokken eerder vandaag al, maar Reuters meldt dat tegenstanders meer demonstraties willen houden. De Republikeinse Garde, belast met onder meer de taak het paleis te beschermen, wil uit geen van beide kampen nog demonstranten in het gebied zien. De relatieve rust is er inmiddels teruggekeerd.

Het paleis wordt inmiddels afgeschermd door tanks van het leger en prikkeldraad. Morsi zelf, die de afgelopen dagen schitterde door afwezigheid in de hevig opgelopen crisis, zou vandaag via de staatstelevisie het volk toespreken. Volgens een adviseur van de president heeft Morsi met legerleider Abdel Fattah al-Sisi, tevens minister van Defensie, en andere ministers overlegd over hoe de rust in Egypte kan terugkeren.

Het leger ter plaatse probeerde eerder vandaag al demonstranten te dwingen weg te gaan. Volgens de autoriteiten vielen gisteren en vannacht 350 gewonden. Van de zeven doden zouden er zes aanhangers van Morsi zijn geweest, aldus de Moslimbroederschap waartoe de president behoort.