Reizigers, houdt u morgen rekening met extreem weer

Foto ANP / Marco de Swart
Foto ANP / Marco de Swart Er wordt een drukke ochtendspits verwacht. Foto ANP / Marco de Swart

Nederland is in de ban van het winterweer. In het hele land worden voorbereidingen getroffen voor de sneeuw die vannacht en morgen wordt verwacht. Het KNMI heeft voor morgen code oranje afgekondigd.

Vanaf middernacht gaat het sneeuwen, verwachten meteorologen van weeronline.nl. De hevigste sneeuwbuien komen in het westen van het land precies tijdens de ochtendspits. De weerdienst verwacht daarom ‘totale ontwrichting’. De ANWB waarschuwde automobilisten al voor een zware spits.

500 strooiwagens en 350 sneeuwploegen

Ondertussen probeert Rijkswaterstaat de wegen ‘zo zwart mogelijk’ te houden. De dienst zet daarvoor 500 strooiwagens en 350 sneeuwploegen in. 500 strooiwagens strooien binnen twee uur 3260 km (landelijk wegennet) met 1200 man personeel (800 chauffeurs en 400 voor coördinatie en laden/lossen), zo laat Rijkswaterstaat weten.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Gevaarlijke rijomstandigheden door sneeuwval en wind http://t.co/W5cafL7G

KNMI: code oranje

Morgen moeten automobilisten rekening houden met extreem weer, zo meldt het KNMI vanavond op zijn website. Code oranje is afgekondigd en dat gebeurt alleen als er sprake is van extreem weer.

Bron KNMI. Klik voor meer verwachtingen.Bron KNMI. Klik voor meer verwachtingen.

Met uitzondering van het noordoosten van het land verwacht het KNMI morgen veel sneeuw en harde wind. Aan het begin van de nacht begint het in het westen te sneeuwen. In de loop van de nacht verspreidt het winterweer zich over de rest van het land.

In grote delen van het land valt vijf tot tien centimeter sneeuw. Op sommige plekken kan tot 20 centimeter sneeuw vallen.

NS rijdt een aangepaste dienstregeling

De NS rijdt een aangepaste dienstregeling om mogelijke storingen als gevolg van het winterweer op te vangen. In de Randstad rijden halfuursdiensten in plaats van kwartiersdiensten. Lees meer op de speciale ‘calamiteitenpagina‘.

ProRail zet extra sneeuw- en storingsploegen in en heeft hulplocomotieven paraat staan om eventuele problemen snel op te lossen. NS zet extra personeel in om de reizigers van dienst te zijn.

Klik op de kaart voor een grotere versie (pdf).Klik op de kaart voor een grotere versie (pdf).

Schiphol: mogelijk vertragingen en annuleringen

Ook Schiphol waarschuwt voor mogelijke vertragingen en annuleringen. De luchthaven adviseert de laatste vluchtinformatie in de gaten te houden.

Gevolgen van de sneeuw vandaag: