Publieke omroep krijgt voortaan budget op basis van originaliteit

De publieke omroepen krijgen hun budget in de toekomst niet meer toebedeeld op basis van ledenaantallen, maar op basis van de kwaliteit en originaliteit van hun programmering.
De publieke omroepen krijgen hun budget in de toekomst niet meer toebedeeld op basis van ledenaantallen, maar op basis van de kwaliteit en originaliteit van hun programmering. Foto ANP / Lex van Lieshout

De publieke omroepen krijgen hun budget in de toekomst niet meer toebedeeld op basis van ledenaantallen, maar op basis van de kwaliteit van hun programmering. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker vandaag aan de Tweede Kamer.

De omroepen vertegenwoordigen 3,5 miljoen leden, maar moeten alle zeventien miljoen potentiële kijkers bedienen, vindt Dekker. De ledenaantallen worden voor de verdeling van subsidie daarom niet meer leidend, maar programmering en kwaliteit. De omroepen boeten daarmee in aan macht binnen het publieke bestel. De raad van bestuur van koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt belangrijker.

De nieuwe budgetverdeling sluit aan bij het nieuwe tijdperk van de publieke omroepen. Zij moeten met driehonderd miljoen euro minder voor een kwalitatief hoogwaardig radio- en televisieaanbod blijven zorgen. Dekker: “Dat moeten de beste programma’s zijn, met een publiek karakter en gericht op alle kijkers en luisteraars.” De omvang van de omroepen gaat door de nieuwe verdeling een minder grote rol spelen. Rutte II breekt daarmee met het vorige kabinet, dat ledenaantallen juist belangijker wilde maken.

Omroepen die bijdragen aan een “evenwichtig totaalaanbod” kunnen relatief meer geld krijgen. Hoe dit precies gaat werken, moet nog worden uitgewerkt. Omroepen krijgen wel een minimumbudget. Dat bedrag ligt hoger voor fusieomroepen VARA/BNN, AVRO/TROS en KRO/NCRV. Ook krijgen zij een eenmalige fusietoeslag. Volgens Dekker maakt de versnippering in Hilversum de uitvoering van de publieke omroep ingewikkeld en kostbaar. De staatssecretaris is daarom voorstander van de fusies. Het aantal omroepen wordt daarmee teruggebracht van 21 naar acht. Dekker wil de wet die dat mogelijk maakt snel invoeren, zodat de omroepen per 2014 officieel kunnen fuseren.

Door maatregelen sneuvelen kleine religieuze omroepen

Eerder vanochtend werd al bekend dat door de nieuwe maatregelen de zendmachtiging van de kleine religieuze omroepen wordt ingetrokken. Hun budget wordt per 2016 op nul gesteld, meldt de brief: de kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag zullen hun zendtijd zelf moeten financieren.

Programma’s van IKON/Zendtijd voor Kerken en de RKK als kerkdiensten en andere religieuze programma’s verdwijnen daarmee van het scherm. Ook het Mediafonds, dat subsidies verstrekt aan culturele omroepproducties, verdwijnt. In het regeerakkoord stelden VVD en PvdA nog dat het fonds werd “heroverwogen”. Die beslissing is nu definitief, ondanks protesten uit de sector. De NPO neemt de taak nu over.