Ophef in VS over foto man voor metro

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over een foto die het entertainment- en nieuwsblad New York Post dinsdag op de voorpagina plaatste. Op de foto staat een man die het perron probeert op te klimmen, terwijl achter hem de metro komt aanrijden. De tekst bij de foto luidt: ‘Van het perron afgeduwd, staat deze man op het punt om te sterven’. De 58-jarige Ki Suk Han werd inderdaad even later gedood door de metro.

De foto is gemaakt door freelance fotograaf Umar Abassi, die inmiddels zijn verhaal deed in USA Today en op tv in de Today Show. Het slachtoffer was ‘te ver weg’ om hem te kunnen helpen. In plaats daarvan nam Abassi, al rennend richting de man, een aantal foto’s en probeerde hij met zijn flitslicht de machinist te waarschuwen. In kranten en sociale media is boos gereageerd op het handelen van Abassi – hij had moeten helpen en de foto niet mogen verkopen – en op de keuze van de New York Post om deze foto op de cover te plaatsen.

Ook professionele fotografen zijn er duidelijk over. De Amerikaanse oorlogsfotograaf Stanley Greene: „Zo’n foto maak je niet en plaats je al helemaal niet. Als fotograaf maak je soms beelden van oorlogsslachtoffers die al dood zijn, zelfs dat is discutabel.”

Greene meent dat een fotograaf iemand in nood altijd moet helpen. „Dat is wat je als beschaafd mens doet.” Hij vermoedt dat Abassi de man had kunnen redden. „Als je kan flitsen en een foto kan maken, kan je iemand ook helpen.” Abassi zei in de Today Show dat zijn flitser ‘op slaapstand’ stond en daarom meteen kon flitsen. Pas later zag hij wat hij had gefotografeerd.