Omroepen verliezen macht in Hilversum

Leden worden minder belangrijk in Hilversum. Het budget van de publieke omroep moet worden verdeeld op basis van kwaliteit en originaliteit, niet op basis van ledenaantallen. Daarmee boeten de omroepverenigingen in aan macht binnen het publieke bestel. De raad van bestuur van koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt belangrijker.

Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, vooruitlopend op een kamerdebat, maandag. Dekker werkt het regeerakkoord uit waarin het kabinet nog eens 100 miljoen euro bezuinigt op het mediabudget. Het vorige kabinet schrapte al vanaf 2015 structureel 200 miljoen euro, een vijfde van het totale budget.

De publieke omroep moet de komende jaren met minder geld programma’s maken, stelt Dekker. „Dat moeten de beste programma’s zijn, met een publiek karakter en gericht op alle kijkers en luisteraars.” De omvang van de omroepverenigingen gaat zo een minder grote rol spelen. Rutte II breekt daarmee met het vorige kabinet, dat ledenaantallen juist belangijker wilde maken.

De staatssecretaris is voorstander van de fusies die het aantal omroepen terugbrengt van 21 naar 8. Dekker wil de wet die dat mogelijk maakt snel invoeren, zodat de omroepen per 2014 officieel kunnen fuseren.