Akkoord over EU-begroting, ondanks tegenstem Nederland - ‘voor de bühne’

Brussel - Het Berlaymont gebouw alwaar de europese Commissie zetelt. foto: ANP/Evert-Jan Daniels
Brussel - Het Berlaymont gebouw alwaar de europese Commissie zetelt. foto: ANP/Evert-Jan Daniels Het gebouw waar de Europese Commissie zetelt. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Nederland heeft tegen de Europese begroting voor 2013 gestemd. Ook Oostenrijk, Zweden en Groot-Brittannië waren tegen. Toch werd een compromis met meerderheid van stemmen aangenomen.

Ook de aanvullende begroting 2012 werd door Nederland verworpen, evenals door Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië.

In de afgelopen weken liepen de onderhandelingen tussen de lidstaten en het Europees Parlement over de begroting moeizaam. Een deel van de lidstaten vindt het onacceptabel dat de begroting oploopt in tijden van crisis.

Toch slaagde de Europese Commissie erin met een compromisvoorstel te komen waar een meerderheid zich in kan vinden. Daarin zegt Brussel 132,8 miljard nodig te hebben in 2013, in plaats van 137,8 miljard. De totale begroting voor dit jaar bedroeg 129,4 miljard euro.

Na de goedkeuring door de lidstaten zal het Europees Parlement volgende week stemmen over de begrotingen.

‘Lidstaten verwerpen begroting puur voor de bühne’

Onze correspondent in Brussel, Caroline de Gruyter, in een toelichting:

“Deze discussie over de stijging van de Europese begroting barst altijd los aan het einde van de zeven jaar, voordat zich een nieuwe meerjarenbegroting aandient. De laatste jaarbegroting valt altijd hoger uit, omdat allerlei openstaande rekeningen worden doorgeschoven. En ja, die rekeningen moeten uiteraard gewoon betaald worden. Het geld is al uitgegeven en dit zijn zaken die de lidstaten nota bene zélf hebben afgesproken. De onbetaalde rekeningen dreigen nu weer doorgeschoven te worden naar de begroting voor 2013. Niet zo gek dat die begroting dus hoger uitvalt. De eurosceptische lidstaten zeggen nu: tot hier en niet verder - ‘we kunnen in crisistijd niet akkoord gaan met een stijgende EU-begroting’. Ook Nederland is zo’n hardliner. Maar dit verhaal is puur voor de bühne. Dit wisten de lidstaten al lang. Overigens stroomt 95 procent van de Europese begroting regelrecht terug naar de lidstaten.”