muziek

Koele krolsheid

pop The Weeknd: Trilogy

Toen de eerste opnamen op internet verschenen, in 2011, wist niemand wie achter The Weeknd schuilging. Die geheime identiteit bleek niet houdbaar, want r&b-zanger Abel Tesfaye uit Ontario, Canada, wilde optreden. Zijn muziek werd ook makkelijker verkrijgbaar: wat eerst alleen te downloaden was, is nu op cd uitgebracht, een cd met maar liefst 29 nummers. Trilogy is daardoor te lang. De drie ‘mixtapes’ die zijn gecompileerd, hadden kunnen worden samengebald tot één indrukwekkende cd. Want The Weeknd heeft een bijzonder geluid en eigen sfeer. Al suggereert r&b een broeierige stijl, bij The Weeknd is de gevoelstemperatuur onder het vriespunt. Zijn stem is krols, maar in de minimale instrumentaties klinken de hi-hats alsof er messen worden geslepen, echoën de koren en kreeg alles een koude galm. Op de cd staat een aantal uitschieters, zoals het op Siouxie & The Banshees’ Happy House gebaseerde House Of Balloons. Ook de drie nieuwe composities zijn geslaagd. Tesfayes soms al te kwelende stemgeluid is in balans, en gaat een gelukkig huwelijk aan met de vervreemdende muziek.