Morsi geeft niets toe - activisten voorzien ‘crackdown’ na toespraak

In this image made from video, Egyptian President Mohammed Morsi delivers a televised statement in Cairo, Egypt, Thursday, Dec. 6, 2012. (AP Photo/Nile TV) EGYPT OUT
In this image made from video, Egyptian President Mohammed Morsi delivers a televised statement in Cairo, Egypt, Thursday, Dec. 6, 2012. (AP Photo/Nile TV) EGYPT OUT Morsi spreekt tot het Egyptische volk in een televisietoespraak. Foto AP / Nile TV

Een nationale dialoog moet een einde maken aan de politieke crisis in Egypte. Dat zei de Egyptische president Morsi zojuist in een toespraak die werd uitgezonden op televisie. Verder geeft hij nauwelijks een punt toe.

Morsi riep alle politieke partijen op om zaterdag 8 december samen te komen in het presidentiële paleis om te zoeken naar een vreedzame oplossing. De minderheid moet zich buigen naar de wil van de meerderheid, dat is democratie, aldus Morsi.

‘Oppositie op de thee, maar verder geeft Morsi bijna niets toe’

De oppositie mag op de thee komen zaterdag in zijn paleis maar verder gaat het referendum gewoon door, reageert onze correspondent Gert van Langendonck vanuit Kairo:

“De enige toegeving is dat hij niet heel gehecht is aan artikel 6 van zijn decreet waarin hij de rechterlijke macht buiten spel zet. Veel activisten twitteren dat een crackdown tegen activisten en oppositieleiders na de speech waarschijnlijk is.”

Strijd tussen Morsi en oppositie escaleert

Ondertussen lijkt de crisis in Egypte te escaleren. Gisteravond verzamelden duizenden anti-Morsibetogers zich opnieuw bij het paleis, en in gevechten daarna vielen zeker vijf doden. Sinds vanochtend staan er legertanks voor het presidentieel paleis in Kairo.

Volgens Morsi schaden de betogers het imago van Egypte. Sommigen worden betaald door politieke partijen en mensen van het oude regime, zei hij. Hij verzekerde dat de schuldigen zullen worden gestraft.

“Ik respecteer vrijheid van meningsuiting maar sta geen couppogingen toe.”

Onze correspondent in Kairo twittert:

Twitter avatar twigggert Gert Van Langendonck #Morsi is sounding more like Mubarak every minute #egypt
Twitter avatar twigggert Gert Van Langendonck So Morsi’s response to two weeks of huge demonstrations against him is nothing at all #egypt
Twitter avatar twigggert Gert Van Langendonck Crowd outside palace: The people demand the fall of the regime #egypt

‘Als Morsi bloedvergieten niet stopt, legitimiteit via revolutie’

Mohamed ElBaradei, die de leiding lijkt te hebben genomen van de oppositie, sprak gisteren ook dreigende taal. “Als Morsi het bloedvergieten niet stopt, dan zullen wij de legitimiteit zoeken via de revolutie in plaats van de grondwet”, zei hij. ElBaradei wees elk overleg met Morsi af zolang die niet het decreet intrekt waarmee hij op 22 november de rechterlijke macht buiten spel zette.