Morgen ‘totale ontwrichting’ verwacht door sneeuw

Een strooiwagen nabij de afslag Afsluitdijk richting Bolsward vanochtend.
Een strooiwagen nabij de afslag Afsluitdijk richting Bolsward vanochtend. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Vandaag was de ochtendspits al ontregeld, maar flinke sneeuwval zal morgen pas echt voor grote problemen zorgen. Weeronline.nl verwacht zelfs “totale ontwrichting”. Automobilisten krijgen het advies vrijdagochtend indien mogelijk niet de weg op te gaan.

“Het weerscenario kan eigenlijk niet slechter”, staat op Weeronline.nl te lezen. Vanaf middernacht gaat het sneeuwen. De hevigste sneeuwbuien komen in het westen van het land precies tijdens de ochtendspits. Gemiddeld zal er tien tot twaalf centimeter sneeuw vallen. Plaatselijk, vooral in het noordoosten, kan dat meer dan vijftien centimeter zijn. Alleen in het uiterste oosten van het land en in Limburg valt de sneeuwval naar verwachting mee.

Doordat het ook fors gaat waaien is er kans op sneeuwjacht, wat het zicht beperkt, en door de harde wind kunnen ook sneeuwduinen ontstaan. Spitsstroken zullen daardoor veelal worden gesloten. Mochten mensen desondanks de weg opgaan, dan ontstaan er lange files, is de verwachting.

Het KNMI geeft een wat minder dramatische voorspelling, en heeft voorlopig nog geen speciale waarschuwingen laten uitgaan. Wel is ook hier de verwachting dat het in de ochtend in vrijwel het hele land gaat sneeuwen. Dat levert een sneeuwdek van vijf tot tien, en lokaal zelfs tot twintig centimeter op. Ook bij het KNMI is de verwachting dat het vrij krachtig zal waaien.

De NS beslist later vandaag wat voor preventieve maatregelen worden getroffen, meldt een woordvoerder. Hetzelfde geldt voor Schiphol.

Overlast op de wegen vandaag

Sneeuw en gladheid zorgden vanochtend ook al voor overlast in het verkeer. Het sneeuwde korte tijd en door gladde wegen ontstond er een drukke ochtendspits. De avondspits kent naar verwachting geen grote problemen. De temperatuur ligt boven het vriespunt en er wordt niet veel neerslag verwacht.