Minstens vijf doden bij aanhouden rellen Kairo, tanks bij paleis Morsi

Tegenstanders van Morsi gooien stenen en schijnen met een laser richting aanhangers van de president. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Bij rellen tussen tegenstanders en aanhangers van Mohammed Morsi zijn vannacht in Kairo zeker vijf doden gevallen. Dat heeft het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken gezegd. Bijna 280 mensen raakten gewond, onder wie 35 agenten, meldt AP. Inmiddels zijn minstens drie tanks en een paar bewapende voertuigen gestationeerd bij het presidentieel paleis, weet Reuters.

De straatgevechten hadden plaats bij het paleis in de wijk Heliopolis. De beide kampen bekogelden elkaar met molotovcocktails en gingen elkaar te lijf met stenen en stokken. Premier Kandil probeerde de groepen gisteravond tot kalmte te manen.

Onze correspondent Gert van Langendonck:

Twitter avatar twigggert Gert Van Langendonck An impression of the scene outside the presidential palace tonight. Khalifa Mammoum St. Sorry for crappy video http://t.co/L5yOCw0l #egypt

Tenten betogers aan flarden gesneden

De gevechten braken gistermiddag uit toen duizenden aanhangers van Morsi en de Moslimbroederschap optrokken naar het paleis. Bij het paleis hielden zo’n driehonderd tegenstanders van de president een sit-downprotest. De betogers werden door de Moslimbroeders weggejaagd en het tentenkamp van de betogers werd aan flarden gesneden.

Daarop keerden honderden demonstranten terug die het gevecht met de Moslimbroeders aangingen. De rellen hielden tot na middernacht aan en breidden zich uit naar de straten rondom het paleis. De gevechten duurden tot in de vroege uren vanochtend.

Twitter avatar twigggert Gert Van Langendonck I have just left what is now a full street battle. And slightly worrying: I saw guns fired on the anti-Morsi side #egypt

Er werden honderden agenten van de oproerpolitie ingezet, maar die wisten de gevechten niet te beëindigen. De politie zette daarop traangas in. Tegen het ochtendgloren was de rust teruggekeerd. Het lijkt er echter op dat beide kampen niet van zins zijn zich neer te leggen bij de situatie. De tegenstanders van Morsi hebben voor donderdag protesten aangekondigd, terwijl Morsi zijn omstreden plannen voor een nieuwe grondwet gewoon doorzet.