Messi kan na kneuzing toch nog op recordjacht

Wel spelen, niet spelen. Toch spelen. Barcelona-coach Tito Vilanova had Lionel Messi willen sparen in de Champions League-wedstrijd tegen Benfica (0-0) die er niet meer toe deed. Maar zijn gretige sterspeler moest en zou, zeker nu de Argentijn nog maar één doelpunt verwijderd is van een veertig jaar oud record van Gerd Müller. Der Bomber, in Nederland vooral bekend van zijn doelpunt voor West-Duitsland in de WK-finale van 1974, scoorde in het kalenderjaar 1972 in totaal 85 keer in officiële duels: beker, competitie, Europa Cup en bij interlands.

Messi, met 84 doelpunten in 2012 voor Barcelona én het Argentijnse elftal, had maar één doel voor ogen toen hij gisteravond mocht invallen met nog een half uur te spelen. Bij zijn grootste kans, vijf minuten voor tijd, kwam hij in botsing met Benficadoelman Artur. Stadion Camp Nou viel stil. Messi verliet per brancard het veld. Een vloek van Der Bomber? Nee, een lichte kneuzing slechts. Naar verwachting kan Messi de komende drie weken alsnog op recordjacht. Vier wedstrijden nog, voor twee doelpunten.

Messi is al houder van vele records. Meeste goals in één seizoen (73). Meeste competitiegoals in de Primera División (50), ook in één seizoen. Topscorer in vier opeenvolgende Champions League-seizoenen. Op 7 januari kan Messi voor de vierde keer wereldvoetballer van het jaar worden. Ook een record.

Infographic record Müller: pagina 32