Merkel na gesprek met Netanyahu: we worden het niet eens

epa03498170 German Chancellory Angela Merkel (R) and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meet at the chancellory in Berlin, Germany, 06 December 2012. Netanyahu's visit to Germany is overshadowed by Israel's plans to build new settler homes in a highly contentious strip of the occupied West Bank near Jerusalem. EPA/HANNIBAL HANSCHKE
epa03498170 German Chancellory Angela Merkel (R) and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meet at the chancellory in Berlin, Germany, 06 December 2012. Netanyahu's visit to Germany is overshadowed by Israel's plans to build new settler homes in a highly contentious strip of the occupied West Bank near Jerusalem. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Premier Netanyahu en Bondskanselier Merkel kunnen het niet eens worden met elkaar. Foto ANP / Hannibal Hanschke

Bondskanselier Merkel en de Israëlische premier Netanyahu hebben hun onenigheden na een gesprek niet bij kunnen leggen. Dat maakten zij zojuist bekend bij een persconferentie in Duitsland. De politiek leiders kwamen bijeen om te spreken over Israëls omstreden voornemen om te bouwen in bezet Palestijns bezet.

“We hebben hier goed over gesproken”, aldus Merkel. Maar de goede gesprekken mochten helaas niet baten. Merkel:

“We zijn het erover eens dat we het niet eens gaan worden.”

Merkel benadrukte dat Duitsland slechts aanbevelingen kan doen aan Israël, maar dat het land “zelf beslissingen neemt”. Verder gaf de bondskanselier aan dat Duitsland “wil blijven werken aan het zoeken voor een oplossing voor beide staten”. Merkel:

“We moeten de onderhandelingen gaande houden en eenzijdige oplossingen voorkomen.”

‘Blokkades moeten uiteindelijk leiden tot vredesregeling’

Merkel uitte zich kritisch over de bouwplannen van Israël, maar Netanyahu kaartte aan dat Israël eveneens streeft naar vrede in het door geweld geteisterde Gaza. De Israëlische premier is dan ook bereid om weer aan de onderhandelingstafel te zitten met de Palestijnen. Netanyahu:

“De meeste overheden die de bouwplannen hebben bekeken, waaronder de Palestijnse overheid zelf, weten dat deze blokkades uiteindelijk deel uit moeten maken van politieke vredesregeling.”

Directe aanleiding voor de onmin van Israëlische kant is de zeer ongebruikelijke stap van Duitsland om zich van stemming te onthouden toen de Verenigde Naties, vorige week donderdag, instemden met de waarnemerstatus van Palestina als staat en niet langer als entiteit. Duitsland stemt in dit soort kwesties altijd trouw in het voordeel van Israël.