Megaboete voor Philips wegens kartelvorming

Philips en zes andere elektronicabedrijven hebben zich, volgens de Europese Commissie, schuldig gemaakt aan kartelvorming. Ze krijgen een boete van 1,5 miljard euro. Het is de hoogste kartelboete die de Commissie ooit heeft opgelegd.

Verantwoordelijk eurocommissaris Joaquín Almunia (mededinging) sprak gisteren van „een schoolvoorbeeld van een kartel”. De verboden afspraken werden gemaakt tussen 1996 en 2006 en betroffen de productie van beeldbuizen. Die buizen vormden een belangrijk onderdeel van televisie- en computerschermen en maakten volgens de onderzoekers 50 tot 70 procent van hun prijs uit.

Almunia concludeert dat hij nooit eerder zo’n goed georganiseerd kartels heeft onderzocht. Ze betroffen niet alleen prijzen, maar ook het niveau van productie. Ook ‘verdeelden’ de betrokken bedrijven onderling de markt. „Ze deden alles wat niet mag volgens Europese mededingingsregels”, aldus Almunia. Naast Philips maakten LG Electronics, Samsung SDI, Panasonic, Toshiba, Technicolor MTPD en Chunghwa zich schuldig aan de kartelvorming. Philips wil niet inhoudelijk reageren omdat het bedrijf in beroep gaat.

Van de zeven wordt Philips het zwaarst beboet. Philips moet 313 miljoen euro betalen. Samen met LG Electronics, waarmee Philips in 2001 een joint-venture oprichtte, krijgt de firma een boete van 392 miljoen euro. Beide concerns zijn hoofdelijk aansprakelijk.

Daarmee komt de boete voor Philips in totaal uit op 509 miljoen euro – bijna de helft van de dit jaar te verwachten nettowinst van het concern. De sanctie kan de deur openzetten voor megaclaims. De Commissie wijst op de mogelijkheid dat benadeelde klanten van de betrokken bedrijven, andere fabrikanten van monitors en consumenten, hun schade gaan verhalen.

Het hogere management van de bedrijven kwam van 1996 tot 2006 geregeld bijeen in green(s)-meetings. Die werden zo genoemd omdat aansluitend vaak een rondje golf werd gespeeld. Uit het onderzoek, dat ruim vijf jaar duurde, kwam volgens de commissie naar voren dat de bedrijven wisten waarmee ze bezig waren. „Iedereen wordt verzocht dit geheim te houden. De schade zal aanzienlijk zijn als de Europese Commissie of consumenten dit te weten komen”, schrijft een document.