Megaboete Philips voor kartel tv-onderdelen

Philips, LG Electronics, Samsung en vier andere elektronicabedrijven hebben gisteren een boete van 1,47 miljard euro gekregen van de Europese Commissie. Ze kregen de boete voor verboden prijsafspraken over televisieonderdelen. Het is de hoogste boete ooit die de Comissie geeft voor een kartelzaak.

Het Nederlandse Philips kreeg de hoogste boete, 313 miljoen euro. LG Electronics moet 296 miljoen euro betalen. De twee bedrijven moeten gezamenlijk ook nog een boete van 392 miljoen euro betalen.

De Europese Commissie oordeelde dat Philips, LG Electronics, Samsung, Panasonic, MTPD (nu onderdeel van Panasonic), Toshiba en Technicolor tussen 1996 en 2006 kartelregels hebben overtreden door de markt onderling te verdelen. Zo spraken ze prijzen voor beeldbuizen af en kwamen ze overeen niet te veel onderdelen te produceren. Daardoor betaalden consumenten te veel.

Het gaat om twee verschillende kartelafspraken, één voor tv’s, de andere voor computers. „De afspraken verenigen alle ergste vormen van anti-concurrentiepraktijken, die strikt verboden zijn voor bedrijven die binnen Europa opereren”, zei Eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging). Philips gaat in hoger beroep tegen de boete. De opbrengsten van de boetes worden verdeeld over de lidstaten van de Europese Unie. NRC