Kortkolom cultuur

‘Salaris Van Hove bij TA niet boven norm’

den haag. De leider van Toneelgroep Amsterdam, Ivo van Hove, verdient niet meer dan de balkenendenorm (zo’n 187.000 euro per jaar exclusief toeslagen en pensioen). Dat schrijft minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) in antwoord op Kamervragen van de PVV. De minister geeft geen duidelijkheid over de inkomsten van Van Hove buiten Toneelgroep Amsterdam, maar die wel voortvloeien uit zijn werk bij het gezelschap. Het Parool berichtte vorige maand dat niet kon worden uitgesloten dat het totale inkomen van Van Hove boven de norm uitkomt. (Novum)

Boek Van Middelaar wint Europese prijs

amsterdam. Luuk van Middelaar heeft de Prix du Livre Europeén (10.000 euro) gewonnen voor zijn boek De passage naar Europa. De filosoof Van Middelaar, voormalig columnist voor NRC Handelsblad werkt nu in de staf van Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. De prijs bekroont jaarlijks een roman en een non-fictieboek die Europese waarden uitdragen en bijdragen aan het begrip van de Europese Unie als culturele entiteit. De prijs in de categorie roman, eveneens 10.000 euro, ging naar de Duitse auteur Rolf Bauerdick voor zijn Wie die Madonna auf den Mond kam. (NRC)

‘The Message’ is beste hiphopnummer ooit

amsterdam. The Message van Grandmaster Flash en The Furious Five is het beste hiphopnummer ooit. Dat heeft Rolling Stone bepaald. Het Amerikaanse muziekblad stelde een lijst van vijftig invloedrijke hiphopnummers samen. The Message, waarmee Grandmaster Flash in 1982 een grote hit scoorde, is volgens Rolling Stone het eerste nummer dat „de waarheid vertelt over het leven in de Amerikaanse steden”. Ook hiphoptracks als Rapper’s Delight van Sugarhill Gang en Sucker M.C.’s van Run DMC haalden de top tien. (Novum)

Kabuki-legende Nakamura overleden

tokio. Een van Japans bekendste kabuki-acteurs, Kanzaburo Nakamura , is dinsdag op 57-jarige leeftijd overleden. Nakamura moderniseerde het karabuki-theater. Met zijn shows zorgde hij voor uitverkochte zalen in New York, Parijs en Berlijn. Kabuki staat vooral bekend om de extravagante kostuums en de make-up van de acteurs, die allemaal mannen moeten zijn. Nakamura, zijn echte naam was Noriaki Namino, startte zijn carrière op driejarige leeftijd. Hij trad in de voetsporen van zijn voorouders, eveneens befaamde beoefenaars van de 400 jaar oude theatervorm. (NRC)

Mooiste illegale kunst is een duif in Goes

rotterdam. Een grote graffitiduif op de achterkant van een leegstaand huis in Goes is het mooiste illegale kunstwerk van Nederland. Het kunstwerk, gemaakt door ‘Super A’, is de winnaar van een wedstrijd van de AVRO. Een jury van kenners van street art selecteerden 11 kunstwerken, via de website mocht het publiek stemmen. De duif kreeg 70 procent van de stemmen. Het pand in Goes staat op de nominatie voor sloop. (NRC)