Kortkolom buitenland

Duits kabinet eens over sturen Patriots

Berlijn. Het Duitse kabinet heeft vanochtend besloten twee Patriot-luchtafweersystemen naar de Turks-Syrische grens te sturen. Minister Thomas de Maizière (Defensie, CDU) zei in Berlijn dat vierhonderd militairen voor een jaar worden uitgezonden. Volgende week zal de Bondsdag naar verwachting instemmen met de uitzending. Morgen besluit het Nederlandse kabinet waarschijnlijk eveneens Patriots naar Turkije te sturen. Ook de VS sturen Patriots. De drie landen zullen nauw samenwerken, en opereren onder commando van de NAVO. Turkije had de NAVO om de Patriots verzocht. (NRC)

Militair vliegtuig stort neer in Z-Afrika

Johannesburg. Een militair vliegtuig met elf passagiers aan boord is neergestort in het oosten van Zuid-Afrika. Dat hebben legerfunctionarissen vandaag bekendgemaakt. Het vliegtuig was opgestegen van een luchtmachtbasis bij Pretoria en kwam in slecht weer terecht. Vanochtend vonden militairen het wrak in de Drakensbergen in de provincie KwaZulu-Natal. Het is onduidelijk wat de missie van het vliegtuig was. Volgens onbevestigde berichten waren er leden van Nelson Mandela’s medisch team aan boord. Het leger is verantwoordelijk voor de gezondheid van de 94-jarige oud-president. (AP)

Europese prijs voor boek Van Middelaar

rotterdam. Luuk van Middelaar, speech-schrijver voor president van de Europese Raad Herman Van Rompuy en voormalig columnist van deze krant, heeft gisteren de Prix du livre Européen gekregen voor zijn boek De passage naar Europa. Het boek, dat al in het Frans is vertaald, zal ook in het Engels vertaald worden. De jury bestond uit journalisten uit verschillende landen, onder voorzitterschap van filmregisseur Costa-Gavras. (NRC)

Dodental Filippijnen gestegen tot 475

Manila. Het dodental als gevolg van de tyfoon, die dinsdag over het Filippijnse eiland Mindanao raasde, is vandaag gestegen tot 475. Nog altijd worden zo’n 400 mensen vermist. De meeste doden vielen door overstromingen, want de storm ging vergezeld van zware regenval. Hulpverleners hebben moeite veel getroffen gebieden te bereiken. De autoriteiten houden rekening met de uitbraak van epidemieën. (AFP)