Kortkolom binnenland

Bleker in Boekel op bezoek bij ex-kiezers

Den Haag. CDA’ er Henk Bleker, oud-staatssecretaris van Landbouw, is een persoonlijk onderzoek begonnen naar de voor zijn partij dramatisch verlopen verkiezingen eerder dit jaar. Bleker verblijft sinds maandag twee weken in het Brabantse Boekel om zoveel mogelijk mensen te vragen waarom zij de partij de rug hebben toegekeerd. Bij de verkiezingen van 12 september stemden nog maar 891 van de bijna 10.000 inwoners van het dorp op het CDA. Lezers van het Brabants Dagblad hebben al een voorschot op de conclusies genomen. Zij verwijten de partij verloochening van haar principes door samenwerking met de PVV. Een door de partij ingestelde commissie noemde het CDA in oktober „flets, vlak en niet onderscheidend”. Bleker wil elke dag een brief schrijven over zijn bevindingen in het dorp. (NRC)

Ov-bedrijven: geen anonieme ‘roze’ kaart

Den Haag. De openbaarvervoerbedrijven weigeren een anonieme OV-chipkaart voor ouderen en kinderen in te voeren. Ze vinden zo’n ‘roze chipkaart’ te duur. Dat heeft staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) gisteren de Tweede Kamer gemeld. Ouderen en kinderen kunnen nu alleen met korting reizen als ze zich laten registreren. Een deel van de Kamer wilde dat ze ook met een anonieme chipkaart korting zouden kunnen krijgen. De chipkaart zou roze moeten worden, net als voorheen de strippenkaarten voor ouderen en kinderen. (Novum)

Nog negen mensen vast na PKK-meeting

Rotterdam. Van de 55 mensen die maandagochtend werden opgepakt bij een bijeenkomst van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK in Zeeland, zitten er nog negen in de cel. Negen anderen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. De overige 37 zijn gisteravond vrijgelaten, meldt het Openbaar Ministerie. De negen die nog vastzitten, acht mannen en een vrouw, worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Ze komen uit Nederland, Duitsland, Zwitserland, België en Frankrijk. Justitie vermoedt dat de bijeenkomst bedoeld was om mensen te rekruteren voor de gewapende strijd in Turkije. (Novum)

Politie schiet man neer in Rotterdam

Rotterdam. In Rotterdam is vanochtend een man neergeschoten door de politie. Hij is opgenomen in een ziekenhuis. Agenten gingen rond 02.40 uur af op een melding van een ruzie in een huis, waarbij een mes in het spel zou zijn. De agenten raakten de man, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, met ten minste één kogel. De rijksrecherche stelt een onderzoek in. (Novum)

Tientallen arrestaties in drugsonderzoek

Rotterdam. In Twente, Arnhem, Leeuwarden en Rotterdam zijn in totaal 32 verdachten aangehouden in een groot drugsonderzoek. Volgens de politie hielden de verdachten zich bezig met de handel in en uitvoer van cocaïne, het opzetten van wietkwekerijen en met witwassen, aldus de politie gisteren. (Novum)