Kort geding slachtoffers Tristan van der V. tegen Nederlandse staat

Nabestaanden bij de gedenkplek die kort na de schietpartij in april 2011 ontstond. Foto AP / Evert Elzinga

De Nederlandse staat kan zich opmaken voor een kort geding dat is aangespannen door slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Zij willen met name weten hoe de politie Tristan van der V., waarvan bekend was dat hij psychische problemen had, toch een wapenvergunning kreeg.

De regeringspartijen PvdA en VVD steunen het kort geding tegen de staat, meldt de NOS. De Rijksrecherche concludeerde eerder dat de politie fouten maakte. Ook raakte een computerbestand zoek, een bijlage uit een mail van de politie, met meer informatie over de wijze waarop Van der V. aan een wapenvergunning kwam.

Namens 41 nabestaanden en slachtoffers spant letselschade-expert Orlando Kadir nu een kort geding aan. Zij hebben het rapport van de recherche nooit mogen inzien, maar moesten het doen met een korte samenvatting van het OM.

Van der V. schoot in april 2011 in winkelcentrum de Ridderhof zes mensen dood waarna hij zichzelf van het leven beroofde.