Dit is een artikel uit het NRC-archief

Religie

‘Kabinet schrapt kleine religieuze omroepen’

Het kabinet trekt de zendmachtiging van de kleine religieuze omroepen in. Dat meldt het Nederlands Dagblad vandaag op basis van bronnen binnen de omroepen. Programma’s van IKON/Zendtijd voor Kerken en de RKK als kerkdiensten en andere religieuze programma’s verdwijnen daarmee van het scherm.

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker, die mediazaken in zijn portefeuille heeft, geeft vanochtend een persconferentie over het besluit de zendmachtiging van kleine religieuze omroepen in te trekken.
Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker, die mediazaken in zijn portefeuille heeft, geeft vanochtend een persconferentie over het besluit de zendmachtiging van kleine religieuze omroepen in te trekken. Foto ANP / Robert Vos

Het kabinet trekt de zendmachtiging van de kleine religieuze omroepen in. Dat meldt het Nederlands Dagblad vandaag op basis van bronnen binnen de omroepen. Programma’s van IKON/Zendtijd voor Kerken en de RKK als kerkdiensten en andere religieuze programma’s verdwijnen daarmee van het scherm.

De besturen van de zogeheten 2.42-omroepen, waaronder de IKON/ZvK en de RKK vallen, kregen het besluit van de regering afgelopen week te horen. De maatregel moet vanaf 2016 in werking treden.

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker, die mediazaken in zijn portefeuille heeft, geen vanochtend een persconferentie over het besluit. De betrokken omroepen komen in de middag met een gezamenlijke verklaring.

Bronnen in Hilversum reageren geschokt op het besluit. Eerder dit najaar waren de kleine levensbeschouwelijke omroepen nog verheugd dat het kabinet had besloten dat zij ook in de toekomst deel blijven uitmaken van het omroepbestel. Dat is dus kennelijk toch niet het geval. Het kabinet zou van mening zijn dat “religie achter de voordeur hoort”. Het besluit is naar verluidt onomkeerbaar.

Een woordvoerder van RKK liet vanochtend weten dat vorige week een gesprek heeft plaatsgevonden met staatssecretaris Dekker. Daar zijn wel “moeilijke dingen gezegd”, maar over de details worden nog geen uitspraken gedaan.