Kevin Powers wint Guardian First Book Award

Het beste debuut van het jaar is volgens The Guardian geschreven door Kevin Powers. Zijn The Yellow Birds, een roman over een Amerikaanse soldaat in Irak, wint de Guardian First Book Award.

De Guardian First Book Award wordt jaarlijks door de Britse krant uitgereikt.

Niet alleen literaire debuten maken kans, The Guardian bekroont boeken uit ieder genre. Zo won vorig jaar Siddhartha Mukherjee de prijs, met zijn nonfictieboek over kanker The Emperor of All Maladies.

Powers, de winnaar van dit jaar, baseerde zijn The Yellow Birds op zijn ervaringen als machinegeweerschutter in het Amerikaanse leger. Powers diende in 2004 en 2005 in Irak.


The Yellow Birds
wint snel aan publiek. De roman dook ook al op in de lijst met tien beste boeken van dit jaar van de NY Times. Ook Jan Donkers was in NRC Handelsblad over het boek te spreken.

Powers ontleende de titel van het boek aan een liedje dat hij in het leger leerde. In dat lied de frase: “A yellow bird/With a yellow bill/Was perched upon/ my windowsill./I lured him in/With a piece of bread/And then I smashed/His fucking head.”

Powers won het nipt van Katherine Boo’s Behind the Beautiful Forevers. Boo doet in het boek verslag van de tijd die ze doorbracht in een armoedige wijk in Bombay. Ook Boo’s boek duikt overigens op in het lijstje favorieten van de NY Times.