Jeugdspelers langer vast voor dood grensrechter

ALMERE - De vlag hangt halfstok bij amateurvoetbalclub SC Buitenboys. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
ALMERE - De vlag hangt halfstok bij amateurvoetbalclub SC Buitenboys. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN De vlag hangt halfstok bij amateurvoetbalclub SC Buitenboys na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De drie jeugdspelers die worden verdacht van de ernstige mishandeling van de maandag overleden grensrechter in Almere, blijven langer vast. De rechter-commissaris bepaalde dat vandaag bij de rechtbank in Lelystad.

De jongens van vijftien en zestien jaar blijven nog zeker twee weken in voorarrest. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging.

De 41-jarige Richard Nieuwenhuizen bezweek afgelopen maandag aan zijn verwondingen nadat drie jeugdspelers van de Amsterdamse voetbalclub SV Nieuw Sloten hem ernstig hadden mishandeld. Aanvankelijk leek er weinig aan de hand, maar toen Nieuwenhuizen een paar uur later ineen zakte op het veld, werd hij overgebracht naar het ziekenhuis. Hij was jarenlang grensrechter bij voetbalclub SC Buitenboys in Almere.

De KNVB besloot dinsdag tot het afgelasten van alle amateurwedstrijden van dit weekend. Door “het stil te laten vallen op het veld” wil de organisatie aandacht vragen voor excessen binnen het amateurvoetbal. De wedstrijden binnen het betaald voetbal worden wel voortgezet, maar voorafgaand houden spelers en publiek een minuut stilte. Ook hebben alle voetballers dit weekend een rouwband om. De KNVB riep ook al zijn leden op mee te denken over oplossingen om incidenten in het amateurvoetbal terug te dringen.

Zondag wordt een stille tocht georganiseerd voor Nieuwenhuizen. Daaraan nemen naast alle voetbalverenigingen uit Almere alleen genodigden deel, op verzoek van de familie van de overleden grensrechter. Het incident zorgde voor opschudding in binnen- en buitenland. Onder meer FIFA-president Sepp Blatter reageerde geschokt.