Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Jasper S. bekent moord op Marianne Vaatstra

Een foto van Marianne Vaatstra.
Een foto van Marianne Vaatstra. Foto ANP / Catrinus van der Veeb

Jasper S., de man die werd gearresteerd na het grootschalig dna-onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra, heeft vanavond bekend.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in Leeuwarden. S. legde de verklaring vandaag af tijdens een verhoor bij de politie. Hij verklaarde daarbij dat hij Marianne niet kende, maar haar toevallig tegenkwam die nacht. Vervolgens nam hij het meisje een weiland in terwijl hij haar met een mes bedreigde.

Inmiddels is de familie van Vaatstra op de hoogte gebracht van de bekentenis.

Marianne Vaatstra werd in ’99 verkracht en vermoord

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 in een weiland aangetroffen. Het destijds 16-jarige meisje bleek verkracht en vermoord. Ze had een discotheek in Kollum bezocht en was onderweg naar haar huis in Zwaagwesteinde.

In de loop der jaren werd meer dan eens gedacht dat de moord door een asielzoeker gepleegd zou zijn, maar de 45-jarige Jasper S. is een Fries die op slechts tweeënhalve kilometer van de vindplaats van Vaatstra in het Friese Veenklooster woonde.

Jasper S. deed uit eigen beweging mee aan dna-onderzoek

Dit najaar begon een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek, waarvoor 7.300 mannen uit de omgeving werden opgeroepen. Jasper S. deed daar uit eigen beweging aan mee. Op 18 november werd hij aangehouden omdat er ‘een honderd procent match’ was.

De raadkamer van de rechtbank Leeuwarden heeft op gisteren de voorlopige hechtenis van Jasper S. met 90 dagen verlengd. Dit betekent dat de eerste openbare terechtzitting, al dan niet pro forma, in februari 2013 gepland wordt.

Een doorbraak na dertien jaar: wat waren de belangrijkste momenten in de zaak-Vaatstra? Na de aanhouding van Jasper S. maakten we daar dit uitgebreide overzicht van, dat we nu hebben aangevuld met de bekentenis van vandaag.