Jasper S. bekende moord meteen aan advocaat

Advocaat Jan Vlug staat de pers te woord na de voorgeleiding van Jasper S. Foto ANP / Catrinus van der Veen
Advocaat Jan Vlug staat de pers te woord na de voorgeleiding van Jasper S. Foto ANP / Catrinus van der Veen Advocaat Jan Vlug staat de pers te woord na de voorgeleiding van Jasper S. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Jasper S. vertelde zijn advocaat Jan Vlug bij de eerste ontmoeting al na tien minuten dat hij Marianne Vaatstra heeft verkracht en vermoord. Dat zei de raadsman vanavond in Nieuwsuur.

S. bekende de moord uit 1999 vandaag pas tegenover de politie.

Vlug zei het ‘volmaakt onbegrijpelijk’ te vinden dat S. gedaan heeft wat hij heeft gedaan. Zijn cliënt snapt dat volgens hem zelf ook niet.

“Het is voor mij het bewijs dat het kwaad schuilt in ons allemaal.”

Bekijk het volledige interview met de advocaat van Jasper S. bij Nieuwsuur:

De 45-jarige melkveehouder uit Oudwoude hield dertien jaar lang zijn mond om zijn gezin te beschermen. Hij deed uiteindelijk zelf mee aan het dna-verwantschapsonderzoek, omdat hij volgens Vlug wist dat het spel uit was en dat de politie toch wel bij hem aan de deur zou komen. Volgens de raadsman was het een te grote stap om zelf naar de politie te stappen. “Daarom liet hij zich betrappen.”

S. kende Marianne Vaatstra niet. Hij kwam haar toevallig tegen, toen hij ‘s nachts op zijn fiets was gestapt om ‘zijn gedachten te ordenen’. Volgens zijn advocaat had hij last van stress. Hij zou niet onder invloed van drank of drugs geweest zijn. Dat hij een mes op zak had, verklaart volgens hem ook niets. “Iedere boer heeft mes op zak in dat gebied.”

De melkveehouder bekende de moord donderdag ook aan zijn vrouw en kinderen. Volgens Vlug reageerde het gezin vol ongeloof. Ze hoopten dat S. toch niets met de moord te maken had.

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in mei 1999 in een weiland in Veenklooster gevonden. Op haar lichaam is zowel bloed, sperma als haar van S. gevonden.


Lees hier
de belangrijkste momenten in de zaak-Vaatstra terug.