Iraanse activist krijgt haar zin en stopt hongerstaking

Nasrin Sotoudeh laat zien dat internationale druk het Iraanse regime van gedachten kan doen veranderen.

TEHERAN. De Iraanse advocaat Nasrin Sotoudeh ging 49 dagen geleden in de gevangenis in hongerstaking omdat haar 12-jarige dochter een uitreisverbod had gekregen. Deze week kreeg ze haar zin. Haar dochter mag weer vrij reizen en Sotoudeh heeft de Iraanse autoriteiten laten zien dat ze niet moet worden onderschat.

Dat de Iraanse autoriteiten uiteindelijk het uitreisverbod van haar dochter introkken is een klein succes voor Irans prominentste mensenrechtenactivist en laat zien dat – zoals ze zelf altijd onderstreept – internationale druk in mensenrechtenzaken de Iraanse leiders van gedachten kan doen veranderen.

Na de anti-regeringsprotesten van 2009, waarin stedelijke Iraniërs massaal de straat opgingen omdat ze de verkiezingsoverwinning van president Ahmadinejad in twijfel trokken, sloeg de politieke atmosfeer in Iran om. In een politieke zuivering werden oppositieleiders, politici en activisten opgepakt. Waar andere activisten het land verlieten, zoals Shirin Ebadi, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, bleef Sotoudeh in Iran, vastbesloten om haar cliënten te verdedigen tegen een steeds agressievere staat.

Sotoudehs arrestatie en veroordeling waren onderdeel van een campagne tegen mensenrechtenadvocaten die opkwamen voor verdachten met een ‘veiligheidsdossier’, vaak politieke misdaden. NRC