Internet-ondernemer McAfee na lange vlucht opgepakt in Guatemala

De Amerikaanse anti-virussoftware guru John Mcafee luistert naar iemand van Interpol nadat hij is opgepakt. Foto Reuters

John McAfee, een van de eerste Silicon Valley-ondernemers die een fortuin verdiende met een internetbedrijf, is niet langer op de vlucht. De politie arresteerde hem in Guatemala nadat hij dat land illegaal was binnengegaan. M

McAfee, eind jaren tachtig oprichter van het bedrijf dat groot werd met de ontwikkeling van de eerste antivirussoftware, werd gezocht door de autoriteiten van het kleine Midden-Amerikaanse land Belize inzake een moordonderzoek. De 67-jarige Amerikaan was al drie weken op de vlucht sinds de politie hem wilde spreken nadat zijn buurman en landgenoot Gregory Faull vermoord werd aangetroffen.

Sinds vier jaar woont McAfee in Belize. Hij heeft geen banden meer met McAfee Associates, dat verkocht is aan Intel Corp. In mei van dit jaar viel de politie van Belize zijn huis al eens binnen in Orange Walk Town. McAfee, die daar aanwezig was met zijn 17-jarige vriendinnetje, werd gearresteerd wegens het bezit van wapens en het fabriceren van drugs.

De bloggende vluchter

Mcafee werd vandaag met een 20-jarig meisje gearresteerd. Zijn gedrag werd de laatste jaren steeds vaker omschreven als “grillig” maar er is geen internationaal arrestatiebevel tegen hem, noch is er een uitleveringsverdrag tussen Belize en buurland Guatemala, de reden voor zijn vlucht naar dat land. Dat blogde hij in de afgelopen weken, wat hem een merkwaardige reputatie opleverde van bloggende vluchter. Ook vanuit zijn nieuwe positie als arrestant wordt nog geblogd.

De politie bestempelt hem (nog) niet als hoofdverdachte in de moordzaak. Een rechter lijkt nu te moeten bepalen of McAfee terug wordt gestuurd naar Belize of niet. Hij heeft asiel aangevraagd in Guatemala dat er geen nauwe banden op nahoudt met Belize.