Het nieuwe album van Beck kun je pas horen als je ‘m zelf speelt

Mooi liedje hè? Je kunt het niet horen, maar dit is alles wat Beck loslaat over 'Do We? We Do' van zijn nieuwe album. Spelen moet je zelf doen.
Mooi liedje hè? Je kunt het niet horen, maar dit is alles wat Beck loslaat over 'Do We? We Do' van zijn nieuwe album. Spelen moet je zelf doen.

Niet als cd, niet als elpee, niet als mp3 en ook niet op Spotify. Het nieuwe album van Beck, Song Reader, komt volgende week uit, maar bevat alleen de bladmuziek. Je kunt de twintig nummers die de Amerikaanse zanger ervoor schreef pas horen als je ze zelf speelt. Een origineel idee - en de eerste interpretaties zijn er al.

Eerst even een korte introductie: Beck kennen we uiteraard van zijn grootste hit, ‘Loser’, maar ook van de als klassiekers te boek staande albums Odelay (1996) en Sea Change (2002), die allebei in Rolling Stone’s 500 Greatest Albums Of All Time werden opgenomen.

‘Dit liedje moet je sfinx-achtig spelen’

Song Reader is meer dan een doos met twintig blaadjes met noten erop: de koper krijgt er ook meer dan honderd pagina’s kunst bij (zie hier voor heel wat voorbeelden).

Daarnaast verzorgt Beck niet alleen de noten, maar ook hier en daar een (cryptische) aanwijzing hoe zijn liedjes gespeeld moeten worden: zo schrijft hij dat het ritme van ‘There’s A Sarcophagus In Egypt With Your Name On It’ “sfinx-achtig” moet worden uitgevoerd. Geslaagde versies worden op de officiële site van het album gezet.

Zo is dit ‘Old Shangai’ van het nieuwe Beck-album, online gezet door Brendan Burns:

… en dit is hetzelfde liedje in de uitvoering van het gezelschap Contramano:

‘Deze ukelele-noten kan ik wel omzetten naar gitaar’

Muziekjournalist van NRC Hester Carvalho ging voor de nrc.next van vandaag naar twee leden van de Nederlandse band awkward i (zanger/gitarist Djurre de Haan en producer/gitarist Diederik Nomden) om hen aan het werk te zetten met de nieuwe Beck. ‘Old Shanghai’ speelden zij nadat ze eerst uitvoerig de sleutels en noten bestudeerden.

“Beiden zijn liefhebber van Becks werk en kennen zijn stijl. De Haan pakt een ukelele, Nomden een gitaar. ‘De noten zijn bedoeld voor ukelele, kijk daar staat het’, Nomden wijst op de bovenste notenbalk. ‘Maar ik kan ze omzetten naar gitaar.’ Ze neuriën eerst de melodie en beginnen dan te zingen. Nomden de hoofdlijn, De Haan tweede stem. ‘When you’re walking in old Shanghai/ lanterns under the nightsky.‘ Het ritme is ‘slow swing’, de ukelele priegelt.”

Bandje Automatic Toys valt op met verfrissende uitvoering

‘Old Shanghai’ is niet het enige liedje waar al interpretaties van bestaan: ook van ‘Do We? We Do’ (zie de afbeelding boven dit artikel) zijn al versies te vinden.

Carvalho kwam één versie in het bijzonder tegen die verfrissend was:

“‘Do We? We Do’ wordt door verschillende mensen uitgevoerd als westerndeuntje met pingelende barpiano. Tussen alle banjo’s en toetsen is de versie van een muzikant onder de naam Automatic Toys verfrissend. Met suizende elektronica en zware bassen houdt Automatic Toys de westernstijl in ere maar voegt er een duistere ondertoon aan toe: Depeche Mode meets Ennio Morricone.”

Zelf meedoen? Song Reader is vanaf volgende week te koop. Je kunt ‘Old Shanghai’ hier ook alvast downloaden, om je eigen versie zo snel mogelijk te kunnen uploaden.