EK voetbal van 2020 wordt verdeeld over heel Europa

De spelers van het Spaanse elftal vieren de overwinning op het laatste EK. In 2020 wordt het Europees Kampioenschap voetbal afgewerkt in steden door heel Europa.
De spelers van het Spaanse elftal vieren de overwinning op het laatste EK. In 2020 wordt het Europees Kampioenschap voetbal afgewerkt in steden door heel Europa. Foto ANP / Stanley Gontha

Het EK 2020 wordt niet in één (of twee) organiserende landen gespeeld, maar in steden door heel Europa. Dat heeft de UEFA zojuist bekendgemaakt.

Het idee om dat te doen werd na het laatste EK, van deze zomer, geopperd door UEFA-voorzitter Michel Platini. Vandaag besprak de Europese voetbalbond het plan, met dus als uitkomst dat het doorgang vindt. Secretaris-generaal van wereldvoetbalbond FIFA Jerome Valcke liet vandaag nog weten dat hij niets zag in een rondreizend EK. “Het vernietigt de geest van het toernooi”, zei hij.

Over het precieze format en het aantal steden dat meedoet, wordt later besloten. Europese steden kunnen vanaf maart 2013 ‘bieden’ als ze speelstad willen worden. In het voorjaar van 2014 worden de definitieve locaties aangewezen.

De Britse voetbalbond heeft Wembley al voorgedragen als stadion voor de finale.