ECB stelt voorspelling 2013 bij: economie krimpt meer dan verwacht

De president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi maakte vanmiddag bekend dat de economie in de eurozone meer zal krimpen dan verwacht.
De president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi maakte vanmiddag bekend dat de economie in de eurozone meer zal krimpen dan verwacht. Foto EPA / Olivier Hoslet

Mario Draghi, het hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft vanmiddag aangekondigd dat de bank de voorspellingen voor de economie van de eurozone heeft moeten aanpassen. Volgens de nieuwe voorspellingen zal volgend jaar de economie hoogst waarschijnlijk krimpen voordat die in 2014 weer kan gaan uitbreiden.

De bank voorspelt nu dat de economie met 0,3 procent zal dalen in de zeventien eurolanden in de Europese Unie. Dat is het gemiddelde van de verwachting dat het bruto binnenlands product tussen 0,9 procent daling en 0,3 procent groei in zal zitten. Eerder voorspelde de bank nog een groei van 0,5 procent, met een marge tussen een daling van 0,4 en een stijging van 1,4 procent. Het verwachte consumentenvertrouwen viel echter tegen en de verwachte groei moest worden bijgesteld.

De vastgestelde zeer lage rente van 0,75 procent in de eurozone blijft wel ongemoeid.