Duitsland stuurt Patriot-raketten naar Turkije

Het Duitse kabinet heeft ingestemd met het sturen van Patriots-raketten naar Turkije, meldde minister van Defensie, Thomas de Maizière vandaag. De raketten moeten de luchtafweer van Turkije versterken.

VREDEPEEL - Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) met zijn Patriot luchtverdedigingssystemen maakt zich klaar voor eventuele inzet in Turkije. Het DGLC kan worden ingezet om eventuele aanvallen van ballistische raketten uit Syrie uit te schakelen. ANP EVERT-JAN DANIELS
VREDEPEEL - Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) met zijn Patriot luchtverdedigingssystemen maakt zich klaar voor eventuele inzet in Turkije. Het DGLC kan worden ingezet om eventuele aanvallen van ballistische raketten uit Syrie uit te schakelen. ANP EVERT-JAN DANIELS Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) met zijn Patriot luchtverdedigingssystemen maakte zich klaar voor eventuele inzet in Turkije. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het Duitse kabinet heeft ingestemd met het sturen van Patriot-raketten naar Turkije, meldde minister van Defensie, Thomas de Maizière vandaag. De raketten moeten de luchtafweer van Turkije versterken.

Volgens De Maizière worden er twee batterijen en in totaal vierhonderd militairen naar het grensgebied tussen Turkije en Syrië gestuurd, bericht persbureau AP. In principe vertrekken de Patriots en de militairen voor een jaar naar Turkije, maar de inzet kan ingekort worden.

De beslissing moet nog worden goedgekeurd door de Bondsdag, maar het is vrijwel zeker dat die akkoord gaat. Ook Nederland stuurt mogelijk Patriots naar Turkije. De verwachting is dat Nederland morgen een besluit neemt.

De NAVO stemde dinsdag in met het Turkse verzoek om Patriots. Ankara wil de Patriot-raketten gebruiken voor de luchtafweer langs de Syrische grens. Er zijn al meerdere keren granaten vanuit Syrië afgeschoten en in Turkije terechtgekomen, maar er wordt vooral gevreesd voor het enorme raketarsenaal van Syrië en de voorraad chemische wapens van het land.