Doden bij strijd Al-Shabaab en leger in regio Puntland

Bij een bomexplosie en een vuurgevecht tussen de Somalische terreurgroep Al-Shabaab en troepen van de semi-autonome regio Puntland zijn zeker 12 doden en tientallen gewonden gevallen. Dat meldt een functionaris in Puntland.

Nu Al-Shabaab door de Afrikaanse Unie is verdreven uit steden in het zuiden en midden van Somalië, probeert de terreurbeweging voet aan de grond te krijgen in Puntland, een regio die lange tijd relatief stabiel was. Eerder dit jaar sloot Al-Shabaab een coalitie met een krijgsheer in Puntland, Mohamed Said Atom. De terreurgroep heeft de afgelopen maanden meerdere keren strijd geleverd met troepen van Puntland.

De minister van Informatie van Puntland, Mohamed Aydid, zei gisteren dat een truck met militairen op een bermbom reed bij Bossaso, een belangrijke handelsstad. Zwaarbewapende strijders van Al-Shabaab vielen ook een legerbasis in de regio aan, maar werden verdreven, zei Aydid. „Ze zijn gevlucht naar hun toevluchtsoord in de Galgalabergen.”

Galgala zelf is een eeuwenoude bergstad, die de laatste jaren als bolwerk van rebellen dient. Strijders van de wapenhandelaar Atom vechten vanuit bases in de bergen tegen de regering. In een rapport van VN-experts uit 2010 wordt Atom beschuldigd van de import van wapens uit Jemen en Eritrea, die vervolgens werden verkocht aan Al-Shabaab in het zuiden van Somalië. (AP, BBC)