‘Deutsche Bank meldde miljarden aan verliezen niet’

epa02842149 (FILE) A file photo dated 26 May 2011 showing a woman walking past the logo of the Deutsche Bank (German Bank) during the shareholders meeting of the bank in Frankfurt Main, Germany. Germany's biggest bank, Deutsche Bank reported 26 July 2011 a modest increase of about 3 per cent in second-quarter profit as a pick up in its retail banking and asset management business helped to offset the turmoil triggered by the eurozone debt crisis. Frankfurt-based Deutsche Bank said net profit rose to 1.2 billion euros (1.74 billion dollars). The group‘s profit stood at 2.06 billion euros in the first quarter. EPA/ARNE DEDERT *** Local Caption *** 00000402751964
epa02842149 (FILE) A file photo dated 26 May 2011 showing a woman walking past the logo of the Deutsche Bank (German Bank) during the shareholders meeting of the bank in Frankfurt Main, Germany. Germany's biggest bank, Deutsche Bank reported 26 July 2011 a modest increase of about 3 per cent in second-quarter profit as a pick up in its retail banking and asset management business helped to offset the turmoil triggered by the eurozone debt crisis. Frankfurt-based Deutsche Bank said net profit rose to 1.2 billion euros (1.74 billion dollars). The group‘s profit stood at 2.06 billion euros in the first quarter. EPA/ARNE DEDERT *** Local Caption *** 00000402751964

Deutsche Bank heeft tijdens de financiële crisis miljarden aan verliezen niet gerapporteerd. Tussen 2007 en 2009 zou het om twaalf miljard dollar gaan. Dat meldt de Financial Times donderdag op basis van drie oud-werknemers van de bank die een klacht hebben ingediend bij de Amerikaanse financiële toezichthouders.

De bank zou een partij verliesgevende derivaten met opzet onjuist hebben gewaardeerd. Doordat de verliezen verdoezeld werden, leek het alsof de kapitaalspositie van de bank beter was. Daardoor leek staatssteun niet nodig.

Renee Calabro, woordvoerder van de grootbank liet aan de Financial Times weten dat de beschuldigingen meer dan tweeënhalf jaar oud, al uitgebreid zijn onderzocht en “totaal ongegrond” zijn.