Deutsche Bank beschuldigd door ex-werknemers van fraude

De Duitse bankenreus Deutsche Bank heeft tijdens de financiële crisis (2007-2009) toezichthouders ernstig misleid over zijn financiële positie. Daarmee zou voorkomen zijn dat Deutsche Bank door de Duitse staat gered moest worden.

Dat zeggen drie ex-werknemers van de bank vandaag in de Financial Times. Volgens die werknemers had Deutsche Bank de waarde van ruim 12 miljard aan verliesgevende financiële producten (derivaten) in zijn boeken schromelijk overdreven. Als de derivaten op hun werkelijke waarde zouden zijn geschat, had Deutsche Bank zeer vermoedelijk niet meer hebben voldaan aan kapitaalseisen die door toezichthouders waren opgelegd, aldus de werknemers. Dan zou de bank staatsteun hebben moeten aanvragen.

Dat laatste is saillant omdat andere grote Europese banken, die wel gered moesten worden tijdens de kredietcrisis (zoals ABN Amro en ING), door de Europese Unie gedwongen zijn geworden om bepaalde onderdelen af te stoten. Anders zou er sprake zijn van concurrentievervalsing. De marktpositie van die banken is daardoor aanzienlijk verzwakt.

Deutsche Bank heeft tegen persbureau Reuters verklaard dat het zelf eerder al onderzoek heeft gedaan naar de beschuldigingen en dat die „totaal ongefundeerd” zijn. De bank zegt dat het om beschuldigingen gaat die dateren van 2010 en 2011, en dat het daarover in juni 2011 al uitleg heeft gegeven aan investeerders.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC, de Securities and Exchange Commission, heeft eerder al een onderzoek ingesteld naar de beschuldigingen. Deutsche Bank zegt mee te werken aan dat onderzoek.

Volgens de drie ex-werknemers zouden leidinggevenden van de bank op de hoogte zijn geweest van de misstanden. De derivaten waar het om zou gaan, zijn zogeheten leveraged super senior trades. Dat zijn beleggingen met geleend geld in het soort van derivaten dat aan de wieg stond van de kredietcrisis.

De SEC-man die het onderzoek had moeten leiden, Robert Khuzami, was zelf werkzaam voor Deutsche Bank van 2004 tot 2009. Hij heeft zich teruggetrokken. Een van de ex-werknemers van de bank zegt in de FT te zijn ontslagen nadat hij intern had aangegeven dat de praktijken niet door de beugel konden.