De echte fan kan alles goedpraten

R&b-ster Chris Brown (23) treedt vanavond op in de Ziggo Dome. Dat hij zijn ex, zangeres Rihanna, mishandelde is hem nog altijd niet vergeven.

Vanavond staat Chris Brown met zijn Carpe Diem tour in bijna uitverkochte Ziggo Dome. Dat is op het eerste gezicht niet direct vreemd, Chris Brown (23) is een van de meest succesvolle r&b-artiesten van het afgelopen decennium. Hij tekende zijn eerste platencontract bij Jive Records toen hij vijftien was en door zijn danskunsten sprak men over ‘de nieuwe Michael Jackson’.

Maar Brown is niet alleen een man van succes. In februari 2009 kwam hij groot in het nieuws toen hij zijn toenmalige vriendin, popster Rihanna, in elkaar sloeg. De foto van het haar gezwollen gezicht verscheen overal op internet.

Inmiddels is Brown weer terug aan de top. Maar daar is niet iedereen blij mee. Veel mensen hebben hem de mishandeling nog niet vergeven. Zo plakten Engelse tegenstanders uit protest stickers met de tekst ‘waarschuwing, deze man slaat vrouwen’ op Browns laatste cd. En in Zweden plakten boze mensen foto’s van Rihanna’s gezwollen gezicht op de posters van zijn Carpe Diem tour.

Ook tijdens de uitreiking van de Grammy’s begin dit jaar was er reuring. De muzikant werd met twee prijzen en een optreden gelauwerd op het hoogste podium van de Amerikaanse muziek. Absurd vond men. Zo geef je een verkeerd precedent voor de jeugd en dit was een klap in het gezicht van slachtoffers van huiselijk geweld.

Aan de andere kant staan zijn fans. Zij hebben hem de mishandeling wél vergeven. Hij heeft immers boete gedaan – taakstraf van zes maanden en een proeftijd van vijf jaar. Ze hielpen zijn laatste cd Fortune dan ook in een keer naar de nummer één positie van de Amerikaanse Billboard 100.

Dat de fans achter hem blijven staan, komt volgens Arno van der Hoeven die als promovendus aan de Erasmus Universiteit onderzoek doet naar fans van muziek en voetbal, omdat iedere fan zijn of haar eigen verhaal creëert rond een idool: „Een fan focust zich op het element dat hem of haar aanspreekt en kan andere, mindere elementen negeren of goedpraten.” In het geval van Brown kan dit volgens Van der Hoven betekenen dat de ene fan zich misschien juist identificeert met zijn agressiviteit en de ander zich juist focust op de moeilijke tijd die Brown achter zich heeft kunnen laten en het feit dat hij nu mooie muziek maakt.

Rihanna is inmiddels weer terug bij Brown – ze heeft het nog niet officieel bevestigd, maar de intieme foto’s op haar Instagram spreken boekdelen. Browns fans zien het als de ultieme bevestiging dat hij toch echt een beter mens is geworden. De tegenstanders zien het als een klassieke zet van een vrouw die is mishandeld en vinden het geen goed voorbeeld voor háár miljoenen fans.