Darmkanker is te vinden met ademtest

Even in het zakje blazen en dan weten we of u darmkanker heeft. Italiaanse onderzoekers van de Aldo Moro universiteit in Bari hebben een ademtest voor het opsporen van dikkedarmkanker ontwikkeld. De onderzoekers meten een set van 15 vluchtige organische stoffen in de uitgeademde lucht en kunnen zo met 75 procent nauwkeurigheid vaststellen of iemand darmtumoren in zijn lijf heeft. Dat schrijven ze vandaag in het medisch wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Surgery.

Dikkedarmkanker wordt nu meestal opgespoord door colonoscopie, waarbij een internist met een camera op een slang de darmwand afspeurt naar poliepen en tumoren. Dat is voor de patiënt vervelend en voor de arts arbeidsintensief.

Tumoren veroorzaken een verandering in de normale stofwisseling, waardoor andere organische verbindingen ontstaan als bijproduct. Uitgeademde lucht kan dus een tumor verraden, redeneerden de Italianen.

In de ontwikkeling van de ademtest vergeleken de onderzoekers de adem van 37 darmkankerpatiënten met die van 41 gezonde controlepersonen, bestaande uit zowel mannen als vrouwen. Van de 58 verschillende vluchtige organische stoffen die zij in de uitgeademde lucht konden detecteren kozen de onderzoekers er 15 die het duidelijkst verschilden tussen de twee groepen.

Vervolgens testten zij blind 25 proefpersonen (15 darmkankerpatiënten, 10 gezonde personen). De ademtest kon 19 mensen in de juiste groep indelen, en voorspelde dus 76 procent correct. De onderzoekers zijn hoopvol dat na verder onderzoek de ademtest ook in de kliniek kan worden gebruikt.

Eerder bleek al dat honden in staat zijn kankerpatiënten te identificeren op basis van hun geur. En dat gaat niet alleen over darmkanker. De laatste jaren hebben onderzoekers in verschillende delen van de wereld soortgelijke tests voor het detecteren van onder meer longkanker, borstkanker en huidkanker.