‘Cardiologen Ruwaard bespoedigden dood niet-terminale patiënten’

Het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. Foto ANP / Arie Kievit

Cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis hebben de dood van patiënten bespoedigd, terwijl ze niet terminaal waren. Het ziekenhuis in Spijkenisse raakte vorige maand in opspraak toen de afdeling cardiologie onder druk van de inspectie werd gesloten.

De nieuwe bevindingen staan in een vertrouwelijk rapport van een onderzoeksbureau dat in handen is van het AD, meldt persdienst Novum. Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde.

‘Inschatting voorbarig of ten onrechte’

De onderzoekers van onderzoeksbureau Medirede, die door het ziekenhuis werden ingeschakeld naar aanleiding van de hoge sterftecijfers, geven in het rapport aan dat het opvallend is dat al heel snel aan familie van hartpatiënten wordt doorgegeven dat geen herstel mogelijk is. In een aantal gevallen is die inschatting voorbarig of ten onrechte, zo oordelen de onderzoekers.

Een groot deel van de twintig hartpatiënten die morfine krijgen, overlijdt binnen een of twee dagen door het snel verhogen van de dosis. Als dat gebeurde na een verkeerde diagnose, dan moeten er mogelijk gerechtelijke stappen worden ondernomen tegen de cardiologen, stellen de onderzoekers verder.

‘Vervolgd voor dood door schuld of zelfs moord’

Volgens strafrechtsdeskundige Klaas Rozemond kunnen de cardiologen vervolgd worden voor dood door schuld of zelfs moord.

“Als de dosis morfine ook voor gezonde mensen dodelijk is en de artsen wisten dat, dan is het mogelijk moord. Als door een foute diagnose de dood van een patiënt is bespoedigd met morfine, is dit misschien dood door schuld.”

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zegt donderdag in het AD naar aanleiding van het onderzoek geen reden te zien om aangifte te doen tegen de cardiologen. Ze wachten het onderzoek van een externe onderzoekscommissie af. Het Openbaar Ministerie, dat acht aangiftes tegen het ziekenhuis onderzoekt, kon niet reageren, meldt de krant.