Broere Foundation toch in museum

De Broere Foundation heeft een ander museum gevonden voor zijn collectie hedendaagse kunst, met werken van kunstenaars als Damien Hirst, Neo Rauch en Marlene Dumas. De stichting heeft zelfs de garantie gekregen dat enkele werken permanent te zien zullen zijn.

De belofte komt van het Haags Gemeentemuseum. Dat belooft ook aan de voorwaarde van de foundation te voldoen: zorgen voor de uitreiking van The Vincent, een tweejaarlijkse prijs van 50.000 euro voor Europese kunstenaars.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat de collectie eerder in bruikleen had, voldeed niet meer aan die voorwaarde. In 2008 is de prijs voor het laatst uitgereikt.

Benno Tempel, directeur van het Haags gemeentemuseum, zegt dat zo’n prijs „veel tijd” kost, maar hij vindt het de moeite waard. Toch meent hij dat zijn museum zich niet goed voor de uitreiking leent. „Voor sommige installaties zal het hier te klein zijn. Bovendien is het museum vanwege het daglicht niet geschikt voor videokunst.” De prijsuitreiking zal daarom plaatsvinden in Gent. Daar komt vanaf september volgend jaar ook een overzicht van de complete collectie. Eind volgend jaar of begin 2014 zullen de eerste werken in Den Haag te zien zijn.