Brieven

Google pleit voor internetvrijheid, schijnheiliger kan niet!

Vinton Cerf, Chief Internet Evangelist van Google, hield een pleidooi tegen een intergouvernementeel agentschap om beslissingen te nemen over de toekomst van het internet (‘Stop deze aanval op internet’, Opinie, 3 december). Cerf is hypocriet, want zijn eigen bedrijf is trendsetter en toonbeeld van filteren en blokkeren van het internet, en partner van vele overheden bij het beperken van de meningsuiting. Cerf bepleit namens Google „transparantie en openheid als sleutel tot weloverwogen beleid”. Pfff.... schijnheiliger kan het niet!

De voorstellen binnen de ITU (het telecomorgaan van de VN) om de toegang tot het net te controleren, om het gebruik te filteren, om gebruikers te monitoren en om een douaneheffing op data aan de landsgrenzen te heffen zijn niet nieuw. Ze kwamen in andere woorden al vijf jaar geleden aan de orde bij het Internet Governance Forum van de VN. Australië, Nederland, de USA en China werden wisselend genoemd als koplopers met deze visie. Zulke maatregelen passen bij een nationale infrastructuur, zoals spoor-, vaar-, lucht- en autowegen die op sommige plekken de grens overgaan. En ondanks de pioniers op het vrije Arpa Net en A Declaration of the Independence of Cyberspace van John Barlow in 1996 is het World Wide Web momenteel niets anders dan een gereguleerde landelijke elektronische infrastructuur, die via grensovergangen met andere landen verbonden is; bijna identiek aan het telegraafnet van 150 jaar geleden.

Wie nu wakker wordt heeft minstens tien jaar zijn ogen gesloten voor het oprukken van controle op het internet. Grote bedrijven en overheden gaan al jaren hand in hand om de gebruikers van het internet te controleren, te beperken en te arresteren. Privacyafspraken worden met voeten getreden. Elke zoekactie op het internet wordt opgeslagen. Denk niet dat je teksten, plaatjes en contacten op Facebook, LinkedIn, Gmail, Hotmail e.d. netjes en discreet behandeld worden: de bruikbare informatie – waaronder jouw eigen gedrag – is geanalyseerd en minstens tien keer doorverkocht. De zoekresultaten die Google jou biedt, zijn geen ‘transparante en open’ opsomming van feiten, maar wat Google jou wil laten weten. Elke keer als je een cookie accepteert word je bespioneerd en gekopieerd. In alle hoeken van je beeldscherm verschijnen reclames die te maken hebben met wat je aan het typen of zoeken bent. Dat noemt Google ‘marktwerking’. Ik noem het inbraak en misbruik.

Ik kan niet anders concluderen dan dat het World Wide Web over pakweg acht jaar ten dode is opgeschreven. Wat achterblijft is een elektronische weg, vol met verkeersborden, drempels, verkeerslichten, camera’s en tolpoortjes. Net als bij de uitvinding van de telegraaf hebben economische en politieke machthebbers van iets moois voor de mensheid weer een melkkoe en controlemiddel gemaakt.

Troost je: de geschiedenis leert dat er vanzelf weer nieuwe media komen, die vervolgens weer meer gereguleerd worden dan de vorige!

Jacob van Kokswijk

Emeritus hoogleraar virtualisatie