Beroemde jockey op dope betrapt – hij zou coke nemen om af te vallen

Hij is een van de beste en beroemdste jockeys in de Britse drafsport. Een superster met koninklijke onderscheiding. Bekend van tv, tabloids en vooral van die ene middag in 1996 toen hij op Royal Ascot alle zeven races won. De bookmakers verloren miljoenen, en de BBC onderbrak er een voetbalwedstrijd voor.

Gisteren viel Frankie Dettori van zijn voetstuk. De 41-jarige Italiaan, die sinds 1987 in het Verenigd Koninkrijk woont, is geschorst na een positieve dopingtest in Frankrijk. De schorsing geldt wereldwijd en betekent dat Dettori tot april niet mag rijden.

Dettori bood gisteren zijn excuses aan. Hij zei „stom” te zijn geweest. Onduidelijk is welk verboden middel hij heeft gebruikt. Het zou om cocaïne gaan, wat sommige jockeys gebruiken om gewicht te verliezen. Dettori (1.62) weegt ongeveer vijftig kilo.

De schorsing betekent dat Dettori onder meer de lucratieve Dubai World Cup mist, die hij drie keer won, net als de opening van het Britse seizoen, de Classic in Newmarket.

Maar dat is niet zijn grootste probleem. Na achttien jaar in dienst te zijn geweest van het Godolphin-team van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emir van Dubai, kondigde Dettori twee maanden geleden aan freelance te worden. Zijn positie als belangrijkste jockey in het team was steeds vaker in het geding, ten gunste van de 21-jarige Mickael Barzalona.

Maar om als freelancer aan bijvoorbeeld de Epsom Derby en Ascot in mei te kunnen meedoen, moet Dettori worden ingehuurd door trainers en paardeneigenaren. Die kunnen nu niet zien of hij in vorm is. Het voorbije seizoen eindigde hij op een teleurstellende 27ste plaats. In 2004 stond Dettori nog eerste.

Racecommentatoren vroegen zich gisteren dan ook bezorgd af of dit voor Dettori het begin van het einde kan zijn. Professional Jockey Association (PJA) zegt hem te blijven steunen. „Net zoals in het gewone leven maken jockeys fouten”, zei voorzitter Paul Struthers in een verklaring. Hij wees erop dat jockeys niet alleen onder druk staan om te presteren, maar ook om op gewicht te blijven. Volgens hem is dopinggebruik zeldzaam.