Angola is nooit ver weg

wereld

Aline Frazão: Clave Bantu ***

De Portugeestalige cultuur kent vele muzikale tradities en Aline Frazão put daar graag uit op haar debuutalbum Clave Bantu. Ze werd geboren in Angola, verhuisde naar Lissabon en begon een zangcarrière in Spanje. Op haar album is Angola nooit ver weg. In tekst en muziek verwijst ze vaak naar haar geboortegrond, bezingt de rust en de zee. Maar Frazão put ook uit bossanova en de Kaapverdische liedcultuur. Ze laat zich op haar album slechts begeleiden door bas en percussie, zelf speelt ze gitaar.

Het is een intieme plaat die in het openingsnummer Assinatura de sal soms doet denken aan de Amerikaanse jazzbassiste Esperanza Spalding. Maar zover is Frazão nog niet. De trombone, te gast op Oriente, doet verlangen naar meer muzikale aankleding van de nummers. Naarmate het album vordert, neemt de opwinding rond deze 23-jarige muzikant ietwat af. De elf nummers zijn te weinig onderscheidend om te spreken van een nieuwe ster. Toch is het terecht dat de release van Clave Bantu in Nederland deze week gepaard gaat met een kleine tour. Frazão is er een om in de gaten te houden.