Agenda theater

Somedaymyprincewill. com

De Turks-Nederlandse theatermaker Sadettin Kirmiziyüz (1982) maakte al voorstellingen over zijn moeder, zijn vader en zijn broer, waarin hij elementen uit zijn leven verweefde met actuele vraagstukken over discriminatie, religie en politiek. Interessante voorstellingen, maar nooit eerder zo raak, zo ontroerend en zo verwarrend als dit vierde deel, over zijn zusje Sare. Het stuk speelt zich af op een trouwfeest: zijn zus is getrouwd en gaat in Istanbul wonen. Eerst leven we mee met de zorgen en scepsis van de broer. Maar als dan Sare aan het woord komt, kantelt het verhaal volledig. The Sadists tekenden voor fantastische muziek en een reeks ijzersterke Turkse typetjes. Moreel verwarrend én vermakelijk, ontregelend én ontroerend – kortom: ijzersterk.

Tournee. troubleman.nl

Drie zusters

Theu Boermans nieuwe regie van Tsjechovs Drie Zusters begint sprankelend. Ariane Schluter heeft als Olga meteen de juiste, tragikomische toon te pakken. Katja Herbers is aanstekelijk als de jonge, optimistische Irina. Het norse spel van Anniek Pheifer als de depressieve Masja krijgt een geestige wending als ze verliefd wordt op Versjinin (Mark Rietman). Maar na dat meeslepende eerste deel ontstaat een neerwaartse spiraal. De acteurs moeten zich verhouden tot een problematisch decor: een groot glazen huis, dat behalve lelijk en sfeerloos als metafoor ook clichématig is. Ze kunnen er nauwelijks tegenop spelen. Jammer, want er valt ook veel goeds aan deze voorstelling te genieten.

nationaletoneel.nl

The Houdini Experience

„Adembenemend”, vond de Evening Standard. Aan die Londense kritiek is weinig overdreven: Hans Klok behoort tot de beste illusionisten ter wereld. Hij schittert in zijn specialiteit: snelle verschijn- en verdwijntrucs, soms geassisteerd door artiesten uit het sterke ensemble. In een stijl die verwijst naar 19de-eeuws variété en naar een Venetiaans carnaval, spelen Klok en de zijnen een voyante show die zich hooguit iets te vaak herhaalt.

stardustcircus.com