Agenda muziek

Kris Berry

De op Curaçao geboren zangeres Kris Berry zingt onbezorgde melodieën en door haar zelf opgetekende teksten. Soms zingt Berry zich het rijk van de jazz in, dan weer leunt ze tegen folky soul. Alles met groot vingerknippend gemak en flarden van overzeese invloeden, aangezet door percussie en blazer.

t/m 14 december op diverse plaatsen. www.meetkrisberry.com

Brabants Orkest

Pianist Hannes Minnaar is als solist terug bij Het Brabants Orkest. Samen met vaste gastdirigent Jan Willem de Vriend voert hij het Vijfde pianoconcert van Beethoven uit, het Keizersconcert. Het programma wordt gecompleteerd door Webers Ouverture Der Freischütz en Mendelssohns Vijfde symfonie, zijn Reformatiesymfonie.

15 december, 20.30 uur. Concertzaal Tilburg & 16 december, 14.15 uur Muziekgebouw Eindhoven. www.brabantsorkest.nl

Jazz Orchestra

Jingle bells met een raar huppeltje en Stille nacht met swingende akkoorden en een heuse saxofoonsolo. Het Jazz Orchestra viert Kerst met gastoptredens van de zangeressen Madeline Bell en Giovanca.

11 december, 20.15 uur. Het Concertgebouw, Amsterdam. www.concertgebouw.nl

Janne Schra

Met de theatershow De Nieuwe… Janne Schra staat de blonde zangeres op het podium met een nieuwe en intieme bezetting. Ze spelen nummers van haar oude band Room Eleven, van haar soloplaat India Lima Oscar Victor Echo You en van haar inspiratiebronnen. Maar ze zal ook nieuw werk ten gehore brengen.

t/m 21 december. In verschillende Nederlandse theaters. www.janneschra.com

Nieuwsopera

Newsreal is de nieuwe voorstelling van performance-operazangeres Cora Schmeiser en muziektheatermaker Falk Hübner. In deze moderne, audio-visuele opera probeert een onophoudelijke stroom aan informatie een weg te vinden in het leven van een sopraan. Cora Schmeiser zingt korte verhalen van ‘nieuwspersonages’ zoals de Iraanse martelaar Mehrdad Azizollahi en de vrouw van de Chinese dissident Liu Xiaobo. Verhalen die langzaamaan in elkaar verstrengeld raken en zo een overweldigende stroom van nieuws vormen die dwars door de zangeres heen gaat. De muziek bestaat uit een intrigerende mix van jazz-klanken, gemengd met elektronica en klassieke zang.

t/m 13 januari. Theater Zeebelt, Den Haag. www.zeebelt.nl